Ovo je najveća greška koju možete uraditi ako želite smršati: Većina upada u veliku zamku

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najveća greška koju možete uraditi ako želite smršati: Većina upada u veliku zamku
Foto: Despositos / Mršavljenje / Ilustracija

Zdrava ishrana i vježba uvijek su korisni za mršavljenje, ali postoje i neke stvari koje je, iako su možda dio procesa mršavljenja, bolje izbjegavati.

Ako želite smršati, jedna uobičajena, ali beskorisna praksa, mogla bi vas spriječiti u vašem naumu. Naime, dijetetičari su za Eating Well otkrili da vaganje ima više štete nego koristi. Ako zdravo jedete i puno se krećete, vaganjem nećete puno toga otkriti o svom zdravlju.

"Težina je samo jedan, vrlo mali dio zdravlja. Potrebno je sagledati cjelokupno fizičko i mentalno zdravlje. Naše je društvo usmjereno na tjelesnu težinu, pa je lako upasti u zamku i raditi stvari kako bi se brojka na vagi smanjila, što ponekad znači i zanemarivanje fizičkog i mentalnog zdravlja", objasnila je dijetetičarka Melanie Betz.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Neki stručnjaci predlažu da se vagate kod doktora koji vam neće otkriti broj vaših kilograma ili da se čak uopće ne vagate. Ako ne znate koliko imate kilograma, možete se lakše usredotočiti na važnije načine mjerenja zdravlja, poput toga kako se osjećate ili što pokazuju vaši laboratorijski rezultati. Vaganjem nećete otkriti sitne promjene u težini koja može varirati na dnevnoj bazi (od pola do dva kilograma) zavisno od zadržavanju vode, jeste li tog dana obavili veliku nuždu, menstrualnom ciklusu, hrani koju ste pojeli, stresu i još mnogo toga.

"Vaga ne razlikuje gubitak masnog tkiva, vode ili mišića", rekla je dijetetičarka Bess Berger. Praćenjem tih promjena na vagi možete samo postati više zabrinuti, pogotovo ako pokušavate smršati. Naime, prema istraživanju provedenom na studentima, oni koji su se vagali svaki dan dok su pokušavali smršati bili su pod većim stresom i manje zadovoljni svojim tijelo. Ali ako se i dalje želite vagati, dijetetičarka Sarah Alsing predlaže da to napravite jednom sedmično u isto doba dana. Što se manje važete dok naporno radite na postizanju svog cilja, to ćete se više usredotočiti na to kako se osjećate, javlja miss7zdrava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije