Zašto je dobro jesti paradajz po ovim vrućinama? Stručnjaci naveli nekoliko razloga

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro jesti paradajz po ovim vrućinama? Stručnjaci naveli nekoliko razloga
Pixabay / Paradajz

Paradajz možete naći u salatama, umacima, pečenjima, juhama. Ovo voće je svestrano što se pripreme tiče i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno, a zastupljeno je u modernim jelima te u onim klasičnim.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je paradajz za najzdravije voće na svijetu.

Paradajz je najzdravije voće

Paradajz ima mnoge zdravstvene prednosti, a izrazito je crvene boje koju joj daju spojevi polifenoli i karotenoidi koji djeluju antioksidativno i protuupalno.

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Poznati meteorolog nas obradovao: 'Evo kada definitivno stiže jače osvježenje'

Antioksidativna funkcija pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, krvnog tlaka i LDL kolesterola ("lošeg kolesterola"). Također se povezuje sa smanjenjem raka prostate, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.

Antioksidansi u paradajzma također mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zrakama i poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Ovo voće bogato je esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina C, E, A, kalija, folne kiseline i vitamina K.

Brojni zdravstveni benefiti

Vitamin K i kalcij u paradajzma važni su za zdravlje kostiju i mogu pomoći u održavanju jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u paradajzma važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprječavanju problema poput degeneracije makule povezane sa starenjem.

Paradajz je također dobar izvor dijetalnih vlakana koja su neophodna za održavanje zdravog i urednog probavnog sistema. Osim toga, imaju malo kalorija i puno vode i vlakana, što može pomoći u kontroli težine i potaknuti sitost.

Paprike, paradajz ili krastavce prelijte ovom otopinom i ludo će rasti: Ovo je najbolji dodatak

Paprike, paradajz ili krastavce prelijte ovom otopinom i ludo će rasti: Ovo je najbolji dodatak

"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može pomoći u zaštiti vašeg tijela od raka i bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka Sherri Berger.

Paradajz od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogata važnom hranjivom tvari likopenom, rekla je Berger. Ona je otkrila da konzumacija paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Paradajz je nabolji kuhan

Dijetetičarka Sara Riehm objasnila je da je vitamin C u paradajzu "važan za formiranje krvnih žila, mišića i dijelova naših kostiju", a "vitamin A je neophodan za zdravlje, rast i razvoj očiju".

"Lokalno uzgojen paradajz može prirodno sazreti i nisu podvrgnute tretmanima plinom etilenom koji potiču umjetno sazrijevanje", objasnila je Berger.

Kada ga pripremate, odlučite se za potpuno zreo paradajz, jer je njegov sadržaj likopena veći, pojasnila je dijetetičarka Kate Ingram. Osim toga, bolje je kuhati paradajz nego ga jesti sirovog, jer kuhanje također može povećati likopen. "Zato razmislite o dodavanju paradajza u kuhana jela kao što su složenci ili napravite vlastiti umak od paradajza", istaknula je Ingram.

Kako biste povećali apsorpciju likopena, možete kombinovati paradajz sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije