Ovaj trik u vrtu će znatno poboljšati kvalitet vašeg paradajza: Nije bitno jeste li iskusni ili ne

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj trik u vrtu će znatno poboljšati kvalitet vašeg paradajza: Nije bitno jeste li iskusni ili ne
Pixabay / Paradajz

Paradajz je mnogima omiljena ljetna hrana jer je lagan, osvježavajući i ukusan. Najbolji su, naravno, oni domaći.

Ako ste vrtlar početnik ili već iskusni vrtlar, sigurni smo da u svom vrtu imate i vlastiti paradajz. Danas vam otkrivamo jednostavan trik za još ukusnije i veće plodove. Paradajz raste okomito, ali stvarno dobar trik je uzgajati ga vodoravno. Zašto?

Ovo pomaže biljci da razvije mnogo jači i širi korijenski sistem. Važno je da lišće na vrhu biljke ostane iznad tla. Biljka će rasti okomito, ali će razviti jače korijenje.

Znate li u koje zemlje građani BiH mogu ući (samo) sa ličnom kartom?

Znate li u koje zemlje građani BiH mogu ući (samo) sa ličnom kartom?

Posipajte sodu bikarbonu po zemlji. Soda bikarbona je neka vrsta tajnog oružja za osiguravanje dobrog rasta paradajza! Kada biljka naraste oko 2,5 cm, oko biljke treba posuti 4 kašičice, ali paziti da ne dodiruje biljku. Postupak možete ponoviti neko vrijeme prije same berbe. Soda bikarbona će se pobrinuti da se kiselost tla smanji i paradajz će biti ukusniji.

Za kraj još jedna važna informacija, nismo mi ljudi jedini koji znamo da je paradajz zaista ukusan. Čak i ptice u našim vrtovima to vrlo dobro znaju. Da ih spriječite da jedu paradajz, ostavite posudu s vodom pored same biljke. Tako će ptice moći utažiti žeđ, a da pritom ne posežu za zrelim plodovima, a vama će ostati više, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije