Zasladite se i rashladite uz "Pahuljica" tortu
Radiosarajevo.ba
Idealna kombinacija okusa, i pravo ljetno osvježenje.
Pahuljica torta, lagana je, pjenasta, pahuljasta, a pri tom nudi savršen ukus s aromom čoko keksa.
Jednostavna je za pripremu, a u nastavku teksta vam donosimo i njen recept.
Slavio uz spominjanje zločinačkog pokreta, danas radi u stručnom štabu NS BiH
Sastojci:
Biskvit
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Preliv
- 100 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
Recept dana: Okusite Aziju u piletini "kung pao"
Krema
- 400 ml mlijeka
- 100 gr šećera
- 5 žumanaca
- 50 gr čokolade za kuhanje
- oko 200 gr čoko keksa
- 300 ml vrhnja za šlag
- 1 vrećica želatine
Dekoracija
200 ml vrhnja za šlag ili šlag pjena
Priprema:
- Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
Pripremite se na vrijeme: Zadnji je čas za sijanje krastavaca za zimnicu
- 400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu miješajući svo vrijeme. Čim prokuha maknuti sa vatre. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag, pa sjediniti sa mlakom kremom. Dobro izmiksati!
- Čokoladu i čoko keks naribati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti.
- Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.
- Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenim vrhnjem za šlag ili šlag pjenom ili šlag kremom, po ukusu.
Dekorisati po želji, pa poslužiti, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)