Započnite dan uz čaj i poboljšajte svoje zdravlje

Radiosarajevo.ba
Započnite dan uz čaj i poboljšajte svoje zdravlje
Iako je danas kafa napitak broj jedan u svijetu, ipak postoje kulture koje ne mogu zamisliti dan bez čaja.

Poznato je da se čaj najviše pije u azijskim zemljama gdje su Kinezi neprevaziđeni, a odmah iza njih su Japan, Turska i Indija.

Postoji na stotine vrsta i podvrsta čajeva koji se proizvode na različite načine. Ali, ono što im je svima zajedničko je to što su svi borci za zdravlje. Različite se ipak vrste, piju za različite potrebe.

Crni čaj snižava holesterol
Bogat je antioksidansima, kao i svi drugi čajevi, ali crni čaj je mnogo više od toga. Među najboljima je u snižavanju holesterola, a jedna je studija pokazala kako su osobe koje konzumiraju tri šolje crnog čaja dnevno smanjile rizik od moždanog udara za čak 21 posto.

Zeleni čaj za srce
Poznato da je zeleni čaj preporuka svih nutricionista osobama oboljelim od raka, ali istraživanja su pokazala da je zeleni čaj odličan zbog više razloga. Naime, samo jedna šolja zelenog čaja dnevno umanjuje rizik od kardivaskularnih bolesti za deset posto. Mnogi ga često konzumiraju za dijete, ali postoje vrste koje su u tome uspješnije.

Bijeli čaj sprečava kancerogene stanice
Bijeli čaj izrazito je ljekovit. To nije iznenađujuće, jer potječe iz iste biljke (Camellia sinensis) kao i crni, te zeleni čaj, ali se kod obrade bijeli čaj najmanje obrađuje i tako zadržava najviše hranjivih i ostalih izrazito ljekovitih tvari i najmanje kofeina (zbog minimalne obrade). Sve to čini ga najboljim, najjačim i prvenstveno najljekovitijim čajem u svijetu.

Oolong čaj je vrhunski čaj borbu protiv kilograma
Oolong čaj ili Wu long, kako ga Kinezi zovu spada među najbolje čajeve za mršavljenje. Najveći proizvođači oolong čaja su Kina i Tajvan. Oolong čaj najviše je poznat po dobroj borbi protiv celulita. Budući da potječe od iste biljke kao zeleni i crni čaj (Camellia Sinensis), poznat je i po svojoj izrazitoj ljekovitosti. Konzumacija oolong čaja aktivira enzim odgovoran za razgradnju masti.

Čaj od kamilice pomaže protiv nesanice
Čaj od kamilice se često koristi u svrhu kozmetičkih preparata, te raznih maski za njegu kose i kože. Kada je riječ o korisnim svojstvima za naš organizam, one su brojne. Čaj od kamilice se najčešće koristi u borbi protiv nesanice ili menstrualnih tegoba.

Čaj od mente protiv nadutosti
Ako se borite s bolovima u trbuhu i nadutošču, to ćete riješiti čajem od mente. Djeluje kao sredstvo protiv nadimanja koje pomaže kod ublažavanja bolova u probavnom traktu, pomažući hrani da se brže kreće kroz želudac i crijeva što je vrlo djelotvorno kod probavljanja hrane. Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, je vrlo poznat i u sprječavanju bolesti desni i lošeg zadaha.

Čaj od hibiskusa za sniženje krvnog pritiska
Čaj od hibiskusa je u Egiptu poznat već vjekovima kao nacionalno piće i kao biljka koja liječi mnoge bolesti. Hibiskus pokazuje odlične rezultate kada je u pitanju pad imuniteta, jer utječe na njegovo podizanje i poboljšanje općeg stanja organizma. Izvanredan je u slučaju prehlade, kašlja, upale grla. Pomaže kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer djeluje kao laksativ. Čaj od hibiskusa pomaže pri smanjenju krvnog pritiska, jer sadrži antocijanine, koji potpomažu stvaranje proteina (kolagena) u krvnim sudovima. Na taj način, povećava se njihova funkcionalnost i elastičnost, uz osnaživanje tkiva i ćelija duž krvnih sudova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije