Na koji način hladna voda utječe na naš organizam

Radiosarajevo.ba
Na koji način hladna voda utječe na naš organizam
Pixabay / Ilustracija
Kada ste u restoranu ili kafiću, tražite čašu vode bez leda, bez obzira na to što će vas u vrelim danima gledati kao da ste skrenuli.

Objasnimo to ovako: ako želite uskočiti u hladnu vodu, a vani je pretoplo, šta se dešava s vašim tijelom? Da li se opustilo ili ukočilo?

Vjerovatno znate da hladna voda zatvara pore i steže kožu, dok je toplija voda otvara i opušta. A upravo to hladna voda čini i vašem organizmu, a posebno digestivnom traktu. 

Šta se desi kada pijete hladnu vodu?

Konzumiranje hladne vode nakon jela stvara višak sluzi u vašem organizmu zbog čega slabi imuni sistem i lakše se razboljeti.

Krvni sudovi se sužavaju, ometena je hidratacija organizma, a probava ograničena. 

Ako jedete i usput pijete ledenu vodu, ona će stvrdnuti masnoće iz probavljene hrane zbog čega je mnogo teže probaviti te iste namirnice. 

Umjesto da vaše tijelo radi na tome da apsorbira nutrijente i probavi hranu, ono troši energiju da regulira vašu tjelesnu temperaturu.

Rješenje:

Umjesto hladne vode, uzmite onu na sobnoj temperaturi ili mlaku, jer ona mnogo više koristi vašem organizmu i zdravija je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije