Ideja za ručak / Zaboravite sve druge recepte: Ovako se priprema najbolji gulaš

09. 07. 2020. u 13:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Gulaš je još jedno u nizu uobičajenih jela koje se pravi kod nas, premda potječe iz Mađarske.

Gulaš se može pripremati s raznim vrstama mesa, ali onaj pravi u sebi sadržava govedinu. U gulaš jela neki dodaju i krompir, dok s druge strane svaka porodica ima neki svoj poseban način na koji priprema ovo jelo.

Uobičajeno, gulaš se priprema u većim količinama i poslužuje uz krompir, rižu, tjesteninu... ili neku dragu vam salatu. Pravi gulaš u sebi ima i po nekoliko kilograma mesa, a neizostavan sastojak je i luk.

Za pripremu vam je potrebno:

  • dvije velike glavice luka
  • kilogram teletine ili govedine
  • dva režnja bijelog luka
  • nekoliko kašika paprike u prahu
  • čaša crnog vina
  • lovorov list, ulje, so, biber
  • goveđi temeljac za podlijevanje, ako je nemate može proći i voda

Priprema:

Narezani luk peći na vrućem ulju, dodati mu meso te ga “zasmeđiti” sa svih strana. Zatim dodati crvenu papriku te peći nekoliko sekundi, dodati malo vina, češnjak i sol. Promiješati i dodati juhu ili vodu te kuhati na srednje jakoj vatri uz neprestano podlijevanje i meso.

Gulašu možete dodati gljive i krompir, a pred kraj kuhanja dodaje se i lovorov list te ostali začini koje preferirate. Na kraju, poslužite ga toplog uz dodatke priloga koje volite, piše dnevno.hr. 

NEMA KOMENTARA