Za srce i mozak: Kako redovita konzumacija ove ribe čuva vaše zdravlje?

0
Radiosarajevo.ba
Za srce i mozak: Kako redovita konzumacija ove ribe čuva vaše zdravlje?
Foto: Coolinarika / Oslić

Oslić je često odabir mnogih zbog svoje dostupnosti tokom cijele godine, povoljne cijene i bogatstva hranljivih tvari. Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji ribe prepoznaju njegove nutritivne prednosti.

Oslić se često bira zbog jednostavnosti odvajanja kostiju od mekanog, bijelog mesa te blagog slatkastog okusa koji zadovoljava različite okuse.

Ova riba može se pripremiti na razne načine, kao što su kuhanje, roštiljanje, prženje ili pečenje. Dodaci poput maslinovog ulja, bibera, soli, limuna te raznolikog povrća čine savršen prilog ovoj ribi visoke nutritivne vrijednosti, piše Živim.hr.

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Nove informacije: Potraga za rudarom kojeg je zatrpala zemlja u Mramoru još traje, pronađen alat

Evo nekoliko razloga koji čine oslića odličnim izborom:

Niski broj kalorija: Sa samo 90 kilokalorija na 100 grama, oslić je izuzetno niskokaloričan. 

Selen: Oslić je bogat selenom, važnim mikronutrijentom za imunološki sistem. Osim toga, selen posjeduje antioksidativna, zaštitna i protuupalna svojstva, pridonoseći zdravlju organizma.

Magnezij: Oslić je izvrstan izvor magnezija, ključnog za pravilno funkcionisanje mišića i živaca.

Vitamin B12: Riba je odličan izvor vitamina B12, ključnog za metabolizam stanica i rad živaca, čineći oslić atraktivnom niskokaloričnom alternativom drugim izvorima mesa.

Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak

Trik za brzo kuhanje povrća: U vodu obavezno dodajte ovaj sastojak

Proteini: Porcija oslića pruža oko 18 grama proteina na 100 grama, što čini značajan udio preporučene dnevne vrijednosti. Proteini su bitni za strukturu stanica, tkiva, enzima i organa.

Omega-3 masne kiseline: Oslić je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, poznatih po blagotvornom učinku na zdravlje srca. Ove masne kiseline smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, regulišu krvni pritisak te pridonose zdravlju mozga.

Negativne strane oslića: 

Važno je napomenuti da, iako je oslić siguran za konzumaciju, sadrži nešto žive. Razine žive u osliću su niske, ali trudnice i starije osobe trebale bi konsultirati stručnjake radi preporuka o unosu zbog potencijalnih rizika povezanih s visokim unosom žive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije