Šest razloga zašto treba jesti jabuku s korom

1
Radiosarajevo.ba
Šest razloga zašto treba jesti jabuku s korom
Foto: Pexels / Ilustracija - Jabuke

Navika guljenja jabuke prije konzumacije je potpuno pogrešna, upozoravaju nutricionisti. Ovo voće treba samo oprati i jesti s korom, jer je upravo kora najzdraviji dio jabuke.

Evo razloga zašto:

Vlakna: Većina vlakana se nalazi upravo u kori. Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana, dok bez kore dobijate samo 2,1 gram vlakana, što nije dovoljno da se smatra dobrim izvorom vlakana.

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Objavljena vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas vrijeme čeka za vikend

Vitamini: Kora jabuke također sadrži većinu vitamina. Jabuka srednje veličine sa korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 internacionalnih jedinica vitamina A. Bez kore, jabuka sadrži 6,4 miligrama vitamina C i 61 internacionalnu jedinicu vitamina A.

Podrška disanju: Kvercetin, jedinjenje koje pomaže kod problema sa disanjem, nalazi se najviše u kori jabuke. Istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju pet ili više jabuka sedmično imaju zdravija pluća od onih koji ih jedu manje ili ih uopće ne jedu.

Kažu da je 'lijek za stotinu bolesti': Zašto trebamo jesti kiseli kupus?

Kažu da je 'lijek za stotinu bolesti': Zašto trebamo jesti kiseli kupus?

Zaštita pamćenja: Antioksidans koji se nalazi u kori jabuke, poput kvercetina, bori se protiv oštećenja na moždanom tkivu povezanog s Alzheimerovom bolešću i sličnim oboljenjima.

Prevencija teških bolesti: Istraživanje sa Univerziteta Kornel ukazuje da terpeni, jedinjenja prisutna u kori jabuke, mogu spriječiti ili uništiti ćelije raka u laboratorijskim uvjetima. Konkretno, ova jedinjenja pokazuju djelotvornost protiv raka jetre, debelog crijeva i raka dojke, pišu Nezavisne novine.

Borba protiv gojaznosti: Urzolinska kiselina, koja se nalazi u kori jabuke, bitna je za borbu protiv prekomjerne težine. Ova kiselina potiče povećanje mišićne mase i količine braon masti koja sagorijeva kalorije, smanjujući tako rizik od gojaznosti - barem kod miševa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije