Za ovim jelom je ludila cijela Jugoslavija: Kako napraviti tjesteninu sa gljivama?
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.
Mnogi ljudi su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela.
Zakazala odbrana Izraela: Huti izveli žestok napad na Tel Aviv, povrijeđeno više osoba
Tjestenina sa smrčcima
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima.
Sastojci
- 300 g smrčaka
- 300 g tjestenine
- 150 g govedine
- 100 g sušene govedine
- 70 g putera
- 1 kašika rezanog celera
- 1/2 glavice luka
- 1 mrkva, 2 kašike peršuna
- 1 dl mlijeka
- 2 dl vrhnja
- ribani parmezan
- sol
Priprema
Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 putera popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršun, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta.
U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu puterom punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima putera.
Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.