Za ovim jelom je ludila cijela Jugoslavija: Kako napraviti tjesteninu sa gljivama?

1
Radiosarajevo.ba
Za ovim jelom je ludila cijela Jugoslavija: Kako napraviti tjesteninu sa gljivama?
Foto: Pexels / Ilustracija

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.

Mnogi ljudi su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela

Zakazala odbrana Izraela: Huti izveli žestok napad na Tel Aviv, povrijeđeno više osoba

Zakazala odbrana Izraela: Huti izveli žestok napad na Tel Aviv, povrijeđeno više osoba

Tjestenina sa smrčcima

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima. 

Sastojci

  • 300 g smrčaka
  • 300 g tjestenine
  • 150 g govedine
  • 100 g sušene govedine
  • 70 g putera
  • 1 kašika rezanog celera
  • 1/2 glavice luka
  • 1 mrkva, 2 kašike peršuna
  • 1 dl mlijeka
  • 2 dl vrhnja
  • ribani parmezan
  • sol

Priprema

Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 putera popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršun, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta.

U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu puterom punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima putera.

Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije