Vrijeme je za zimnicu: Spremite barene paprike po tradicionalnoj recepturi
Napravite paprike po tradicionalnoj recepturi i uživajte u njenim ukusima tokom čitave zime.
Potrebno je:
- 6 kg. paprike
- 2 l vode
- 1 l sirćeta alkohonog
- 2 kašike šećera
- 200 gr soli
- lovorov list. biber u zrnu,
- 1 glavica bijelog luka
- peršunov i celerov list
Priprema:
Papriku očistite od sjemeniki, sipajte vodu i dodajte - sirće, šećer, bibe so. Kad voda provri dodajte papriku. Voda treba dobro da struji, a paprika samo malo da omekne i onda može da se slaže u tegle.
Papriku zatim izvadite, složite u tegle. Između stavljajte sjeckani bijeli luk i peršunov list. Ubacite plastične pritiskače i nalijte sa presolcem gdje su se barile paprike. Zatvorite metalnim poklopac i stavite u rernu. Uključite temperaturu na 90 stepeni - gornji i donji grijač, a tajmer na 30 minuta. Kada se tajmer isključi, paprike ostavite u rerni da se ohlade a zatim spakujte u police.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.