Griješite u koracima i zato vam se lijepi: Evo kako se riža kuha pravilno

Radiosarajevo.ba
Griješite u koracima i zato vam se lijepi: Evo kako se riža kuha pravilno
Pixabay / Ilustracija

Jednostavna priprema ove namirnice čini je omiljenim prilogom, ali svejedno je neki ljudi pogrešno pripremaju. Evo savjeta kako rižu skuhati pravilno te iz nje izvući maksimum okusa i kvalitete.

Prije svega, važno je da sirovu rižu ne stavljate u hladnu vodu jer će tako ispasti gnjecava i ljepljiva.

Umjesto toga, potrebno ju je prvo malo prepržiti na ulju. Vodu zasebno zakuhajte u drugom loncu pa njome prelijte rižu. Svoj prilog začinite prema ukusu i kuhajte uz povremeno miješanje dok voda ne ispari.

Važno je pripaziti i na omjer riže i vode. Dakle, na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode. Pri kraju kuhanja dodajte malo maslaca, koji će riži dati poseban sjaj, a okus će biti puniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije