Male tajne velikih majstora: Kako napraviti sočnu džigericu

Radiosarajevo.ba
Male tajne velikih majstora: Kako napraviti sočnu džigericu
Foto: Kuharica / Džigerica, mmm...

Malo je onih ljubitelja mesa i delikatesa od mesa koji ne vole toplu i aromatičnu džigericu.

U isto vrijeme brojni ne znaju kako se sprema džigerica, a da bude sočna i meka. Zato ćemo vam sada otkriti tajne sočne džigerice, tako da ćete moći da obradujete sebe, a i svoje bližnje.

Dodajte uz nju i pire krompir, i garantiramo vam danas nedjeljnu trpezu na kojoj bi pozavidjeli mnogi:

1. Uvijek perite džigericu pod mlazom tekuće vode, ali nemojte da je držite u vodi. tj. da je potapate.

2. Džigerica bude najukusnija ako je stavite u sveže mlijeko.

3. Druga varijanta je da potopite džigericu u ulje ili u vodu, kojoj ste dodali 1 šoljicu sirćeta. Ako ste probali metodu sa sirćetom i vodom, potrebno je da ostavite da se meso dobro ocijedi. Preporučljivo je da ga čak i malo osušite.

4. U mnogim receptima za spremanje džigerice se preporučuje da se prethodno posipa sodom bikarbonom. Međutim, to samo po sebi krije određene rizike, jer ako pretjerate sa sodom, džigerica će imati neprijatnu aromu. Uvijek stavljajte malo sode, pa ostavite džigericu da odstoji tako oko sat vremena i zatim je dobro operite vodom, kako biste uklonili ukus sode.

5. Nikada nemojte da prethodno dodajete so džigerici. So se stavlja kada se džigerica termički obradi, nezavisno od toga da li je pržena ili dinstana.

6. Ukusna džigerica se dobija kada je dinstate na tihoj vatri, ko voli, najbolje je s vinom. Možete dodati razno povrće poput luka, bijelog luka, šargarepe, paprike, itd.

7. Ako pržite džigericu nakon što ste je prethodno potopili u sveže mlijeko ili ste koristili neki drugi kulinarski trik, dobro je osušite i uvaljajte u brašno. Uvijek vodite računa da je ulje, u kojem ćete pržiti džigericu, dobro zagrejano.

8. Ako pržite džigericu, nemojte provjeravati da li je gotova tako što ćete probosti viljuškom, jer će tako izaći sav sok. Probajte da okrećete džigericu drvenom špatulom.

9. Uvijek dinstajte džigericu u dobro zatvorenoj posudi.

10. Ako hoćete da pečete džigericu, nemojte je prelivati hladnom vodom za vrijeme pečenja, jer će postati tvrda i suha. Možete je preliti zagrijanim bujonom (čista supa dobijena kuhanjem mesa u vodi), ali je potrebno da on bude neslan, piše Bonapeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije