Vježbe protiv bolova u vratu

Radiosarajevo.ba
Vježbe protiv bolova u vratu

Kod određenog broja ljudi ukočenost vratnog dijela kičme može izazvati probleme s vidom, zujanjem u ušima, čestim osjećajima mučnine i nelagodnosti u stomaku.

Da biste izbjegli ovo neprijatno stanje, najvažnije je da se opuste mišići vrata. Savjet je da oko vrata i na dio ramena stavite vlažan i topao peškir. Čim osjetite da osjećaj toplote nestaje, uklonite ga i počnite s vježbanjem.

Cilj vježbi je da povećaju raspon pokreta i da se istegnu mišići vrata.

Poželjno je da ove vježbe uradite tri puta u toku dana. Nemojte zadržavati dah dok ih radite, već se trudite da dišete ravnomjerno kroz nos.

Lijevo-desno

Lagano okrećite glavu udesno, dok ne počne da vas boli, zadržite se malo u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Uradite isto to i na lijevu stranu.

Brada na grudi

Pustite bradu polako na grudi, zadržite je malo, pa se opustite, a zatim vratite glavu u početni položaj.

Glava na ramena

Nagnite glavu prema desnom ramenu, zadržite malo, pa onda vratite u centralni položaj. To uradite isto i na suprotnu stranu.

Pogled u plafon

Sagnite glavu nazad tako da možete vidjeti plafon, zadržite pogled malo u tom položaju i vratite u početni položaj, pišu Večernje novosti

Čelo na dlanove

Naslonite čelo na dlanove i zatim pritiskajte prema naprijed, a dlanovima ne dozvolite da se pomjere.

Otpor rukom

Šaku naslonite s jedne strane na glavu iznad uha, zatim probajte da sagnete glavu na rame, ali tako da to onemogućavate rukom.

Ruke na potiljak

Naslonite obje šake na potiljak, pa onda probajte da sagnete glavu unazad, a to onemogućavajte rukama.

Okret u stranu

Ruku stavite na sljepoočnicu, zatim probajte da okrenete glavu na tu stranu, a šakom sprečavajte okretanje glave. Opustite se, promijenite ruku i uradite vježbu na suprotnoj strani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije