Za oporavak mišića: Namirnice koje treba da unosimo nakon treninga

Radiosarajevo.ba
Za oporavak mišića: Namirnice koje treba da unosimo nakon treninga
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Rad na savršenoj figuri nešto je što okupira gotovo svakog od nas, naročito u periodu tokom praznika i ma koliko da smo isticali važnost treninga za oblikovanje tijela, topljenje masnih naslaga, i rast i toniranje naših mišića, trening nije dovoljan!

Ako želite da vaši mišići porastu, istaknu se i oblikuju, a obim struka se smanji, pored napornih treninga, potrebno je da svom režimu prilagodite i svoju ishranu i počnete da hranite svoje mišiće, kako biste efikasnije sagorjeli masne naslage.

Izdvojili smo nekoliko namirnica, koje bi bilo poželjno da uključite u svoju ishranu, tokom perioda intenzivnog treninga.

Laneno sjeme

Bogate su vlaknima, koja našem tijelu daju veći nivo energije i na taj način poboljšavaju našu izdržljivost. Također su bogate omega 3 masnim kiselinama i bjelančevinama. Kako biste iskoristili pun potencijal lanenog sjemena, obavezno ga sameljite pre upotrebe. Najbolje je da ih dodate omiljenom smutiju.

Jaja

Jaja su jedna od super namirnica, koja našem tijelu obezbjeđuje neophodne bjelančevine, kao i 10 aminokiselina koje utiču na regeneraciju mišićnih vlakana. Žumance je bogato D vitaminom i omega 3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdrave vitalne funkcije našeg organizma.

Losos

Bogat proteinima, losos je jedna od osnovnih namirnica, koje vam pomažu da izgradite mišićno tkivo i sagorite višak masnih naslaga. Sadrži selen, magnezij i kalij, koji omogućavaju efikasan oporavak mišića nakon napornog treninga.

Kvinoja

S obzirom da je veoma bogata proteinima i ima veoma nizak sadržaj ugljenih hidrata, riječ je o namirnici, koja je idealan prilog vašem glavnom jelu. Bogata je fosforom, magnezijom, folnom kiselinom i vlaknima, koja su od velike važnosti za pravilnu metaboličku funkciju našeg organizma.

Dakle, ako želite da vaši mišići rastu, razvijaju se i efikasno troše energiju iz viška masnih naslaga, neophodno je da ih hranite na pravi način i u svoju ishranu uvedete navedene namirnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije