Vječna dilema: Koji krompir je bolji - bijeli ili slatki?

2
Radiosarajevo.ba
Vječna dilema: Koji krompir je bolji - bijeli ili slatki?
Foto: Unsplash / Krompir

Izgnječene, pečene ili pasirane: možete ih začiniti svime, od putera preko začina do sira. Oni su takođe raznoliki - postoje bukvalno hiljade varijanti.

Krompir je takođe, naravno, izuzetno hranljiv. Pune su vlakana, vitamina, minerala i svojstava za jačanje imuniteta. Ali kada je riječ o tome koja vrsta krompira ima najviše nutritivnih prednosti, jedna vrsta krompira se ističe. Pobjednik? Slatki krompir.

Porijeklom iz Južne Amerike, slatki krompir se uglavnom uzgaja u Kini i Japanu. Oni također nisu tehnički "krompir" ili gomolji, već gomoljasto korjenasto povrće. Vjerovatno o njima razmišljate uglavnom kao o narandžastim, ali mogu imati žuto, ljubičasto ili bijelo meso, ovisno o sorti.

Dragan Bursać: Država k’o biva hapsi Dodika, a Dodik se k’o biva krije!

Dragan Bursać: Država k’o biva hapsi Dodika, a Dodik se k’o biva krije!

Slatki krompir naspram običnog krompira

Iako su sve vrste krompira definitivno hranljive – ne možete pogriješiti! – slatki krompir ima blagu prednost iz nekoliko razloga. Uglavnom, njihovo obilje beta karotena i vitamina A koji se bore protiv raka ih čini tako nevjerovatnim nutricionističkim saveznicima.

Oni također imaju niži glikemijski indeks (GI) od običnog krompira, što znači da sporije otpuštaju šećere u krvotok, pomažući tijelu da izbjegne glikemijske skokove i padove. S druge strane, običan krompir ima veći GI, što može dovesti do brzog povećanja nivoa insulina.

Mnogi ljudi više vole slatki ukus slatkog krompira—i, ne zaboravimo da je i estetski ugodan zahvaljujući jarkoj boji njihovog mesa, koja je tipično narandžasta, ali takođe može da varira od ljubičaste do kremasto bijele, u zavisnosti od sorte. Obični krompir ima neutralniji ukus i uglavnom je bijeli ili žut—iako neke vrste krompira koje nisu slatkog krompira takođe imaju plavo ili ljubičasto meso.

Nutritivna svojstva slatkog krompira

Slatki krompir je odličan izvor složenih ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i minerala. Za razliku od tradicionalnog krompira, koji je bogatiji jednostavnim škrobom, batat sadrži vrstu ugljikohidrata koji se sporije probavlja, pomažući održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Slatki krompir nudi nekoliko zdravstvenih prednosti zahvaljujući svom nutritivnom sastavu. Slatki krompir srednje veličine ima oko 100 kalorija i oko 4 grama vlakana koja mogu pomoći da se produži sitost i izbjegne glikemijski skokovi i iznenadni osjećaj gladi.

Kada ne treba jesti slatki krompir?

Važno je napomenuti da bilo koja zdrava hrana može biti manje zdrava ako se jede sa tonom putera , sira ili slanine – i primamljivo je dodati ih bilo kojoj vrsti krompira, uključujući i slatki. Može uzrokovati probleme kod ljudi koji su predisponirani za nastanak kamena u bubregu, zahvaljujući visokim razinama oksalne kiseline, piše Vogue. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije