Vječito pitanje: Da li je zdravo jesti hljeb za doručak?

1
Radiosarajevo.ba
Vječito pitanje: Da li je zdravo jesti hljeb za doručak?
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnogi od nas redovno jedu hljeb za doručak ili neka peciva. Hljeb se smatra dobrim izvorom energije jer je bogat ugljikohidratima koji povećavaju nivo energije nakon probave.

Ali, hljeb je bogat kalorijama i sadrži vrlo malo hranjivih tvari. Zato nije dobra ideja da on bude dio vašeg doručka.

Osim što je siromašan hranjivim tvarima, hljeb također može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, a evo koji su to.

Pet metaka koji su promijenili Slovačku: "Situacija je neizdrživa"

Pet metaka koji su promijenili Slovačku: "Situacija je neizdrživa"

Abnormalni nivoi šećera u krvi

Konzumacija hljeba na prazan želudac može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što dovodi do opasnosti od dijabetesa tipa 2. Hljeb, naime, ima visoki glikemijski indeks (GI) koji dovodi do visokog nivoa šećera u krvi.

Ilustracija / Kako napraviti domaći hljeb

Nadutost

Hljeb je bogat natrijem, što može uzrokovati nadutost i druge probleme s probavom. Doručak bogat natrijem loš je za želudac jer je vrlo teško probavljiv. Zato, nikada nemojte započinjati dan kriškom bijelog hljeba.

Zatvor

Hljeb može uzrokovati zatvor i pražnjenje crijeva može postati bolno. Zato ga izbjegavajte rano ujutro. Prvo pojedite nešto lagano, a zatim možete dodati pšenični hljeb za doručak.

Može povećati osjećaj gladi

Bijeli hljeb ima visoki glikemijski indeks (GI), što može povećati glad i dovesti do prejedanja. Također, trebate imati na umu da bijeli kruh ima visoki sadržaj ugljikohidrata u usporedbi s crnim hljebom.

Ilustracija

Nije jako hranjiv

Za razliku od drugih namirnica, hljebu, posebno onom bijelom, nedostaju hranjive tvari. Ne dobivate nikakva vlakna, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije