Nevjerovatna metoda za pripremanje hljeba: Dolazi iz orijentalne kulture
Većina nas obožava hrskavu koricu hljeba, no teško će se naći neko ko ne voli da je unutrašnjost hljeba mekana i podatna. U potrazi za najmekšim hljebom pravi su ljubitelji spremni prijeći kilometre, a ako se upuste u avanturu pečenja hljeba, nije im teško isprobati čak i najneobičnije savjete.
Jedan takav, naoko neobičan, stiže nam iz orijentalne kuhinje. Naziva se tangzhong i prava je pekarska čarolija koja pretvara osnovne sastojke poput brašna i vode u neodoljivo mekan hljeb.
Tangzhong metoda osebujan je pristup izradi hljeba koji se u zapadnom svijetu ponekad naziva "vodena zaprška" jer podrazumijeva kuhanje mješavine brašna i vode u neku vrstu paste. Pasta se zatim dodaje u tijesto za hljeb, a svrha joj je poboljšati teksturu hljeba i zadržati vlagu.
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Premda zvuči poput čarolije, zapravo je vrlo logično i jednostavno kad se razmotri na molekularnoj razini: kuhanjem brašna i vode produljuju se niti glutena, zahvaljujući čemu tijesto postaje elastičnije i lakše upija vodu. Više hidratacije znači mekši, pahuljastiji hljeb.
Ljepota tangzhong metode leži u njezinoj primjenjivosti na manje-više svaki recept za hljeb. Trebat će vam samo malo strpljenja s matematikom. Od ukupne bi količine brašna trebalo odvojiti oko 8-10 posto, a zatim toj pomiješati s pet puta većom količinom vode i skuhati.
Ako vam se ne da računati, evo vam jednostavan recept.
Sastojci:
400 g brašna
200 g vode
15 g šećera
10 g soli
6 g instant kvasca
2 kašike maslinovog ulja
Za Tangzhong
30 g brašna
150 g vode
Priprema:
Prvo napravite Tangzhong. Pomiješajte 30 g brašna i 150 g vode pa ih kuhajte dok smjesa ne postane gusta, slična šećernoj glazuri. Maknite s vatre i pustite je da se ohladi do sobne temperature
Pomiješajte suhe sastojke za brašno pa im dodajte ulje i vodu. Možete miksati nastavkom za tijesto ili koristiti kuhaču. Kad se tijesto povezalo, umiješajte Tangzhong. Dobro promiješajte da smjesa postane homogena.
Prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite rukom dok ne dobijete glatko i mekano tijesto (i ovo se može odraditi u mikesru ako imate kuku za tijesto). Kada tijesto postane mekano i glatko, stavite ga u nauljenu zdjelu, pokrijte i ostavite da se udvostruči.
Tijesto potom kratko premijesite, oblikujte hljeb, pokrijte ga i pustite da naraste, a hzatim pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni dok ne dobije lijjepu korisu i odzvanja šuplje kad ga kucnete, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.