Novi recept za tjesteninu sa alkoholom: Mogu samo dvije vrste alkohola

0
Radiosarajevo.ba
Novi recept za tjesteninu sa alkoholom: Mogu samo dvije vrste alkohola
Foto: Pinterest / Tjestenina

Vjerojatno ste čuli za vodka pasta ili penne alla vodka, odnosno tjesteninu s votkom koja je postala jako popularna u zadnjih par godina, premda nije riječ o novom receptu.

Podsjetimo se, riječ je o manistri s umakom na bazi šalše od paradajiza i vrhnja u koju se doda i nešto votke.

Vodka penne je već stara priča, jer društvene mreže osvojilo je novo jelo od tjestenine, a za sve je kriva blogerica i TikTokerica Emily Eggers koja je objavila video u kojem priprema nešto što se naziva Dirty Martini Pasta.

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Zoran Predin svečano otvorio festival književnosti Bookstan

Tajna njenog recepta, baš kao i u slučaju popularnog koktela po kojem nosi ime, je rasol iz staklenke maslina.

Ovaj sastojak, tvrde upućeni, balansira okuse jela i daje mu umami te se može koristiti i u drugim umacima za tjesteninu, bez obzira je li riječ o onima na bazi rajčice, kremastim umacima kao što je popularni umak Alfredo ili umacima koji podsjećaju na pesto.

Što se pak votke i gina tiče, (možete koristiti jedno ili drugo) oni se brinu da se svi sastojci jela lijepo spoje i daju okusu notu oštrine.

Sastojci:

  • 170 g linguina ili druge dugačke tjestenine
  • 1-2 režnja bijelog luka
  • 5-7 Castelvetrano zelenih maslina bez košpica 
  • 1 kašika limunove korice
  • 1-2 kašike rasola od maslina
  • 2 kašike džina ili votke
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 1-2 kašike izdrobljenog sira s plemenitom plijesni
  • sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte bijeli luk, masline lagano zgnječite ili grubo nasjeckajte. Limun ogulite koricu gulilicom pa je narežite na tanke rezance.

Skuhajte tjesteninu al dente, procijedite je, a oko 70 ml vode sačuvajte.

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte bijeli luk, limunovu koricu i masline pa pirjajte dok bijeli luk ne zamiriše. Pažljivo dodajte gin i miješajte dok skoro ne ispari, zatim  dodajte rasol od maslina, promiješajte pa dodajte dio putera, promiješajte pa dodajte ostatak. Važno je neprestano miješati kako bi se smjesa emulgirala.

Dodajte tjesteninu, po potrebi i vodu od kuhanja tjestenine, popaprite i podijelite u tanjure. Pospite mrvicama sira i svježim peršunom, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije