Ovo je recept koji vraća u djetinjstvo: Kukuruzni hljeb u samo par koraka
Domaći kukuruzni hljeb i njegov miris jedna nam je od omiljenih uspomena na djetinjstvo i baku. Srećom, postoje bakine bilježnice, a u njima i odličan recept za najbolji kukuruzni hljeb koji ćeš ikada probati.
Priprema nije zahtjevna, a okus djetinjstva nenadmašan! Za kukuruzni hljeb nabavi vrhunsko domaće kukuruzno brašno. Domaći kukuruzni hljeb radi se od fino mljevenog kukuruznog brašna (a ne od kukuruzne krupice od koje pripremamo neodoljivu kremastu palentu) kojeg možeš pronaći u gotovo svakom supermarketu.
Ipak, najbolje je nabaviti domaće kukuruzno brašno iz mlina, tada će rezultat biti najbliži bakinom kukuruznom hljebu.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Hljeb pripremljen od isključivo kukuruznog brašna bio bi previše kompaktan i čvrst pa je potrebno pomiješati kukuruzno i pšenično brašno.
Poigraj se s okusima kukuruznog hljeba
Kukuruzni hljeb pripremljen po ovom receptu je ukusan i odličan za sendviče ili kao prilog uz domaći gulaš. No ako želiš pripremiti pravu deliciju, savjetujemo ti da u kukuruzni hljeb dodaš prženi kukuruz ili druge sjemenke po želji. Također se možeš poigrati s omjerom kukuruznog i pšeničnog brašna kako bi tekstura hljeba bila čvršća ili mekša.
SASTOJCI
- kukuruzno brašno 250 g
- glatko brašno 250 g
- svježi kvasac 0,50 kom
- prašak za pecivo 0,50 kom
- šećer kristal 1 kašičica
- mlijeko 200 ml
- voda 200 ml
- sol 3 kašičica
- suncokretovo ulje 1 kašika
- kukuruzna krupica 2 kašika
POSTUPAK
Pomiješaj kvasac, šećer i toplo mlijeko pa ostavi sa strane da se aktivira. U zdjeli pomiješaj kukuruzno i pšenično brašno te dodaj sol i prašak za pecivo. U smjesu suhih sastojaka dodaj aktivirani kvasac, vodu i žlicu ulja te zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu i ruke.
Tijesto ostavi u toplom kutku doma, pokriveno krpom ili prozirnom folijom, da se diže oko pola sata. Kada se udvostručilo volumenom, tijesto premijesi i stavi u kalup za pečenje hljeba. Ostavi da se tijesto u kalupu diže još 20-ak minuta i zatim po želji pomoću oštrog noža ili žileta zareži crtice na površini.
Posipaj hljeb kukuruznom krupicom i stavi peći na 180 stepeni 20 do 30 minuta. Hljeb nakon pečenja ostavi da se ohladi i tek ga onda reži na kriške te posluži s omiljenim namazom, piše Gastro.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.