Jeste li ikada probali batat punjen mesom i začinima? Ovo je recept za ovaj specijalitet
Postojbina slatkog krompira je centralna i južna Amerika, a kod nas je pomalo nepravedno zapostavljen. Sve će vam biti jasno ako isprobate recept za batat punjen piletinom i začinskim biljem.
Sastojci:
- 3 oprana slatka krompira
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 filea pilećih prsa
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 55 ml maslinovog ulja
- 1 kašika soka od limete
- 4 nasjeckana čena bijelog luka
- 1 nasjeckana ljuta papričica
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica chili praha
- 60 g špinata
- 235 g cheddar sira
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Izbodite batat viljuškom i stavite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko sat vremena.
Stavite piletinu na pleh za pečenje i premažite s malo maslinovog ulja, solju i biberom. Stavite u rernu s krompirom i pecite 30 minuta. Kada se ohladi, izrežite ju na manje komade.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Kada je slatki krompir pečen, prerežite ga na pola i ostavite da se ohladi. Pomiješajte maslinovo ulje, sok od limete, bijeli luk, papričicu, bosiljak, kumin, čili prah, so i biber. Stavite na stranu.
Nasjeckajte špinat i pomiješajte s piletinom. Izvadite kašikom dio unutrašnjosti batata i pomiješajte s piletinom i spanaćem.
U piletinu i špinat dodajte mješavinu sa maslinovim uljem i bijelim lukom. Sve dobro izmiješajte.
Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Smjesom napunite slatke krompire, pospite sirom i pecite 10 minuta. Pospite peršunom, poslužite i uživajte, piše Vijesti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.