Tajna iskusnih domaćica: Uz ovaj recept punjene paprike će vam biti ukusne i sočne kao nikad prije

1
Radiosarajevo.ba
Tajna iskusnih domaćica: Uz ovaj recept punjene paprike će vam biti ukusne i sočne kao nikad prije
Foto: Coolinarika / Punjene Paprike

Domaće paprike, doduše, tek počinju, ali ako znate kako ih dobro napraviti, punjene paprike bit će vam dobre i s onima iz trgovine.

Kako bi vam paprike što bolje uspjele, s rižom nije dobro pretjerivati, ali je ipak treba biti, a što se tiče luka, njega je uputno najprije malo "zažutiti" jer nakon što se lagano karamelizira postaje ukusniji.

Okus će dodatno podići dodatak mljevene crvene paprike, a ne zaboravite dodati sjeckani peršun, jer i on ima svoju ulogu u slaganju okusa.

Lagumdžija otkrio kako je zaobišao protivljenje Srbije usvajanju Rezolucije: 'Ovo je bilo najteže'

Lagumdžija otkrio kako je zaobišao protivljenje Srbije usvajanju Rezolucije: 'Ovo je bilo najteže'

Svakako je uputno papirke skuhati u umaku od paradajza, umjesto u vodi, kako neki rade. Poslužit će vam i pasirani paradajz iz tetrapka, a ako vam ni ona nije pri ruci, improvizirajte s koncentratom paradajza razmućenim u vodi.

Ništa od svega što smo vam upravo savjetovali nije nikakva novost, sve su to mudrosti koje su nekoć bile poznate svim dobrim domaćicama (i domaćinima, ako su se bavili pripremanjem punjenih paprika). Ali, nije se loše podsjetiti...

Sastojci

  • 1 kg paprika
  • mljeveno meso
  • 250 ml pasiranog paradajza (ili 3 kašike koncentrata)
  • 3 režnja bijelog luka
  • 1 veći luk
  • 4 kašike riže
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike sjeckanog peršina
  • 2 kašičice mljevene paprike
  • 1 žličica soli
  • 1/4 kašičice papra
  • malo ulja

Priprema

Nasjeckajte luk pa ga pirjajte na ulju dok ne uhvati boju. Dodajte ga mesu, zajedno sa nasjeckanim bijelim lukom (malo ga sačuvajte i ostavite sa strane), jednom kašikom nasjeckanog peršuna, rižom, mljevenom paprikom, solju i biberom, piše Slobodna Dalmacija.

Sve dobro izmiješajte pa dobivenom smjesom napunite paprike.

Dvije kašike brašna i ostatak bijelog luka stavite u lonac u koji ste stavili malo ulja. Pirjajte dok ne zamiriše pa dodajte paradajz sos (ili koncentrat). Dobro izmiješajte, dodajte vode koliko treba da bi paprike bile pokrivene pa u umak stavite paprike te sve pospite peršunom. Poklopite i kuhajte oko sat i 20 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije