Jeste li probali švedsku čokoladnu tortu? Iskoristite ovaj recept i oduševite se
Kladdkaka je najbrža čokoladna poslastica koja dolazi iz Švedske. Kombinacija je brownieja i lava kolača, hrskav izvana, ali tekstura mu je pomalo ljepljiva i gnjecava pa ga zovu i švedski blatnjavi, ljepljivi kolač.
Možete onda zamisliti koliko je sočan.
Ovo je najbolji recept kako bi vam ispao savršen.
'Mi smo sada prepušteni Bogu': Jeftini izvoz za Srbiju raste, kao i cijene za domaće građane
Sastojci
350 g šećera
250 g margarina ili putera
120 g brašna
65 g kakao praha
3 jaja
2 kaščice ekstrakta vanilije
Priprema
Otopljeni puter pomiješajte s brašnom, šećerom i kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U tijesto dodajte cijela jaja i ekstrakt vanilije te sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup koji ste malo premazali puterom i pobrašnili. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Površina kolača i rubovi trebaju biti dobro pečeni, a unutrašnjost "ljepljiva" i pomalo tečna. Prije kraja pečenja provjerite čačkalicom, na njoj mora biti mokre smjese, ne smije biti čista. Kolač ostavite da se ohladi pa ga režite i poslužite uz kuglicu sladoleda ili tučeno vrhnje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.