Jeste li probali švedsku čokoladnu tortu? Iskoristite ovaj recept i oduševite se
![Jeste li probali švedsku čokoladnu tortu? Iskoristite ovaj recept i oduševite se](https://storage.radiosarajevo.ba/article/546834/871x540/kolac-torta-svedska-cokolada-recept-25maj24-prntsc.jpg?v1716637886)
Kladdkaka je najbrža čokoladna poslastica koja dolazi iz Švedske. Kombinacija je brownieja i lava kolača, hrskav izvana, ali tekstura mu je pomalo ljepljiva i gnjecava pa ga zovu i švedski blatnjavi, ljepljivi kolač.
Možete onda zamisliti koliko je sočan.
Ovo je najbolji recept kako bi vam ispao savršen.
![Trump ima značajnu prednost nad Bidenom u novim anketama New York Timesa i Wall Street Journala](https://storage.radiosarajevo.ba/article/551930/300x185/donald-trump-joe-biden-juli-2024-epaefe.jpg?v1720068708)
Trump ima značajnu prednost nad Bidenom u novim anketama New York Timesa i Wall Street Journala
Sastojci
350 g šećera
250 g margarina ili putera
120 g brašna
65 g kakao praha
3 jaja
2 kaščice ekstrakta vanilije
![Kladdkaka](https://storage.radiosarajevo.ba/image/793384/871x540/kolac-torta-svedska-cokolada-recept-25maj24-prntscjpg1jpg.jpg)
Priprema
Otopljeni puter pomiješajte s brašnom, šećerom i kakaom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U tijesto dodajte cijela jaja i ekstrakt vanilije te sve zajedno još jednom dobro izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u okrugli kalup koji ste malo premazali puterom i pobrašnili. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-25 minuta.
Površina kolača i rubovi trebaju biti dobro pečeni, a unutrašnjost "ljepljiva" i pomalo tečna. Prije kraja pečenja provjerite čačkalicom, na njoj mora biti mokre smjese, ne smije biti čista. Kolač ostavite da se ohladi pa ga režite i poslužite uz kuglicu sladoleda ili tučeno vrhnje.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.