Većina misli da je ovo povrće mnogo zdravo, a može da šteti štitnoj žlijezdi

0
Radiosarajevo.ba
Većina misli da je ovo povrće mnogo zdravo, a može da šteti štitnoj žlijezdi
Foto: Pexels / Ilustracija /Povrće

Metabolizam je proces u kome se hrana koju unosite u tijelo pretvara u energiju. Ljudi pate od bolesti štitne žlijezde, jer njihova štitna žlijezda proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko tipova bolesti štitne žlijezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, tiroiditis i Hašimotov tiroiditis, a svi mogu biti uzrokovani raznim stvarima poput nedostatka joda ili čak genetike.

Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja štitne žlijezde. Otkrijte koje voće i povrće treba konzumirati umjereno kako biste podržali optimalno funkcionisanje ovog važnog organa.

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Srbija i Turska sarađivat će u odbrambenoj industriji: Dodik 'uskočio' na ručak Vučiću i Erdoganu

Goitrogeni

Goitrogeni su supstance koje mogu ometati apsorpciju joda i inhibirati funkciju štitne žlijezde. Povrće poput brokule, karfiola, kupusa i prokelja sadrži goitrogene.

Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol

Niko o njemu ne priča, ali ovo povrće rješava probavne probleme, reguliše holesterol

Iako su ovi sastojci zdravi u umjerenim količinama, prevelika konzumacija može imati negativan uticaj na štitnu žlijezdu.

Leće i boranija

Leće i boranija, iako su izuzetno nutritivni izvori proteina i vlakana, takođe sadrže goitrogene. Preporučuje se da osobe sa osjetljivom štitnom žlijezdom konzumiraju ove namirnice sa oprezom, javlja Medical News Today.

Špinat i kelj

Zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja bogato je vlaknima i vitaminima, ali također sadrži goitrogene. Preporučuje se raznovrsna ishrana, uz umjerenu konzumaciju ovih namirnica.

Špinat ili kelj

Voće sa visokim nivoima cianida

Koščato voće poput breskvi, trešanja, kajsija i jabuka sadrže supstance koje se nazivaju cijanogene glikozide, koje se u organizmu pretvaraju u cijanid. Iako u normalnim količinama ne predstavljaju rizik, prekomjerna konzumacija može imati negativan efekat.

Zdrava ishrana je ključ očuvanja štitne žlijezde, a umjerenost u konzumaciji namirnica koje sadrže goitrogene može vam pomoći da održite ravnotežu u vašem ishranom planu.

Breskva: Ukusna i slatka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije