Uživajte u "pijanim" kotletima: Recept za unikatno jelo

1
Radiosarajevo.ba
Uživajte u "pijanim" kotletima: Recept za unikatno jelo
Foto: Screenshot/Youtube / Kotleti

Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Šta ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate. Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo teleći kotlete u božanstvenom kremastom umaku od vina i limuna na talijanski način. Dobar tek!

Teleći kotleti u kremastom vinskom umaku

Ovo je klasično talijansko jelo. Teleći se kotleti istuku tanko i pirjaju u kremastom vinskom umaku s kaparima, s limunom i puno putera. Priprema je jako brza, a rezultat iznimno fino jelo.

Radnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo uputili protestno pismo Vladi FBiH: 'Zahtijevamo odgovore'

Radnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo uputili protestno pismo Vladi FBiH: 'Zahtijevamo odgovore'

Sastojci:

  • 4 nemasna teleća kotleta bez kosti
  • 1 i pol kašičica soli
  • pola kašičice svježe mljevenog crnog papra
  • pola šolje višenamjenskog brašna
  • pola šolje maslaca, izrezanog na komade
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • četvrtina šolje sitno nasjeckane ljutike
  • 1 veliki režanj bijelog luka, narezan na tanke ploške
  • trećina šolje suhog bijelog vina
  • pola šolje pilećeg temeljca
  • 1 manji limun, tanko narezan i bez sjemenki
  • 2 kašike ocijeđenih kapara
  • malo nasjeckanog svježeg peršuna

Priprema:

Stavite teleće kotlete između 2 lista papira za pečenje ili u plastičnu foliju. Istucite ih čekićem za meso da budu jako tanki, zatim ih začinite solju i biberom.

Stavite brašno u plitku posudu, stavite začinjene kotlete u brašno i otresite višak. Zagrijte po 1 kašiku putera i ulja u neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri dok se pjena od putera ne slegne. Dodajte teleće kotlete i pecite dok ne porumene, oko dvije do tri minute sa svake strane. Prebacite kotlete na veliki tanjir, obrišite tavu.

Zagrijte 1 kašiku putera u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte kozji luk i bijeli luk, kuhajte, neprestano miješajući, dok ne zamiriše i bijeli luk ne počne lagano smeđiti, sve oko minutu. Dodajte vino i kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok gotovo ne ispari. Dodajte pileći temeljac i limun na kriške te pustite da lagano zavrije.

Sve skupa kuhajte povremeno miješajući, dok se smjesa ne reducira na pola. To bi trebalo trajati oko tri do četiri minute. Ubacite kapare. Smanjite vatru na najmanju i lagano, pjenasto umiješajte preostalih 5 kašika putera, dok se ne rastopi i umak postane kremast. I ovaj će dio trajati svega oko dvije minute.

Kotlete u ovom finom kremastom umaku možete poslužiti prelivene umakom i posute peršunom. Za prilog odaberite pire krompir, rižu ili kuhano povrće. Po vlastitom ukusu, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije