Upozorenje ako pijete flaširanu vodu: 'Ako se ovo desi, ne konzumirajte je! Štetna je za zdravlje'

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje ako pijete flaširanu vodu: 'Ako se ovo desi, ne konzumirajte je! Štetna je za zdravlje'
Foto: Pexels / Ilustracija/Flaširana voda

Važno je da ostanete dobro hidrirani, posebno u ljetnim mjesecima. Nedovoljno pijenje vode može uzrokovati neželjene nuspojave poput glavobolje, vrtoglavicu i zbunjenost. Zato je ključno da redovno pijete vodu tokom dana.

Stručnjakinja za sigurnost hrane iz Storage Box Shopa Sarah Lawson upozorila je da je pijenje tople flaširane vode, posebno ako je stajala negdje na vrlo vrućem mjestu, poput automobila, opasno za zdravlje.

To je zato što bi hemikalije iz plastike mogle iscuriti u vodu. "Nemojte piti flaširanu vodu koja je bila na suncu ili u vrućem okruženju, poput automobila. Toplina može uzrokovati prelazak štetnih hemikalija iz plastike u vodu. Te kemikalije, poput BPA i ftalata, mogu biti štetne ako ih pijete", rekla je.

SDA: Trojka i HDZ protuzakonito želi staviti pod kontrolu FTV - 'nije po zakonu, ali nama se žuri'

SDA: Trojka i HDZ protuzakonito želi staviti pod kontrolu FTV - 'nije po zakonu, ali nama se žuri'

Zdravstveni problemi zbog flaširane vode

Pijenje vode s ovim hemikalijama može izazvati sljedeće zdravstvene tegobe:

  • Probleme sa želucem, mučninu ili bol u stomaku,
  • Glavobolje,
  • Vrtoglavice,
  • Probleme s hormonima.
Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

Kako bi se to izbjeglo, Sarah je preporučila da flaširanu vodu uvijek čuvate na hladnom mjestu i izbjegavate je ostavljati na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Vodu u bocama, također, možete držati u hladnjaku s vrećicama leda.

Flaširanu vodu uvijek držite hladnom

Prije nego što popijete flaširanu vodu, provjerite je li topla. Ako jeste, nemojte je piti.

"Ostati hidriran je važno, ali piti vodu koja je bila na vrućini nije sigurno. Flaširanu vodu uvijek držite hladnom kako biste zaštitili svoje zdravlje", upozorila je stručnjakinja.

Mineralna voda

U jednoj studiji, objavljenoj u časopisu Environmental Pollution 2014., istraživači su izložili plastične boce vode četiri sedmice intenzivnoj toploti od 70 ºC. Otkrili su da je nešto antimona i bisfenola A (BPA) iscurilo u vodu.

Međutim, od 16 marki vode koje su proučavane, samo je jedna premašila ograničenja Američke agencije za zaštitu okoline za nivo BPA, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije