Stručnjak savjetuje kako da smanjite račune za vodu: Na ove načine možete uštedjeti stotine maraka

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak savjetuje kako da smanjite račune za vodu: Na ove načine možete uštedjeti stotine maraka
Foto: iStock / Ilustracija / Voda

Mnogi ljudi traže načine da uštede novac na računima za energiju, a uvođenje nekoliko jednostavnih promjena u kućanstvu može pri tome pomoći. Kada je riječ o vodi, neki trikovi mogli bi vam pomoći da poboljšate svoj bankovni saldo.

James Chapman, izvršni direktor firme Bella Bathrooms, dao je odlične savjete vlasnicima kuća koji žele smanjiti potrošnju vode. Usred rastućih troškova života, to bi trebalo pomoći ljudima da ostvare značajne uštede.

James je ponudio neke jednostavne načine kako da izbjegnete rasipanje vode u svakodnevnom životu, a navodno možete uštedjeti i preko 200 eura (oko 390 KM).

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Instalirajte vodokotlić s dvostrukim ispiranjem

James je naglasio da vodokotlić s dvostrukim ispiranjem štedi potrošnju vode. Kod "velikog ispiranja" troši se šest do devet litara vode, a kod "malog" tri do četiri litre).

Da li pijete dovoljno vode: Uštinite se i saznajte

Da li pijete dovoljno vode: Uštinite se i saznajte

Tako kućanstva mogu uštedjeti do 50 posto vode po korištenju.

Investirajte u vodenu barijeru

Vodena barijera za kupanje smanjuje potrebu za vodom, štedeći otprilike 50 litara po kupanju ograničavanjem vode na manje područje prikladno za djecu.

Odlučite se za tuš s regulatorom protoka vode

Nadogradnja na vodoučinkoviti vrh tuša može kućanstvu uštedjeti više od 100 eura (oko 195 KM) godišnje. Ova ušteda dolazi od smanjene potrošnje vode i troškova energije za grijanje vode.

Odličan trik za čiščenje kade

Zatvorite slavinu dok perete zube

Jednostavna, ali često zanemarena praksa – zatvaranje slavine tokom četkanja zubi može uštedjeti više od 12 litara vode po pranju, što je jednako godišnjoj uštedi od oko 70 eura (oko 137 KM). James savjetuje korištenje vode samo za ispiranje četke i čišćenje umivaonika

Razmislite o ugradnji vodomjera

James je rekao da prelazak na vodomjer može dovesti do značajnih ušteda za mnoga kućanstva. Uštede mogu biti posebno značajne za one s nižom potrošnjom vode u poređenju s prosjekom za veličinu njihovog doma te se potencijalno može uštedjeti na stotine eura svake godine.

Međutim, upozorava da bi za domove s velikom potrošnjom vode vodomjer mogao dovesti do većih računa, javlja Net.hr.

Vodomjer

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije