Pijete li vodu prije spavanja? Stručnjak upozorava da to može izazvati ozbiljne probleme

1
Radiosarajevo.ba
Pijete li vodu prije spavanja? Stručnjak upozorava da to može izazvati ozbiljne probleme
Foto: Pexels / Ilustracija / Voda

Stručnjak za spavanje upozorava da pijenje vode prije spavanja može izazvati niz zdravstvenih problema, uključujući povećani stres i oslabljeni imunološki sistem.

Ashley Hainsworth iz 'Bed Kingdoma' ističe da, iako je važno ostati hidriran tokom dana, ispijanje previše vode, posebno prije spavanja, može poremetiti san i oslabiti imunološki sistem.

Unutrašnji sat tijela kontrolira različite funkcije, uključujući količinu tekućine u tijelu, pa je hidracija ranije tokom dana ključna kako bi se osiguralo dovoljno vremena za obradu tekućine i smanjila vjerojatnost poremećaja tokom noći.

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Denis Zvizdić o napadu u Gacku: Zaustavite one koji žele izazvati međuetničke incidente!

Pijenje velike količine vode prije spavanja može uzrokovati česte odlaske u kupaonicu, što može poremetiti prirodni ciklus spavanja i dugoročno naštetiti zdravlju. Hainsworth naglašava da isprekidani san sprječava dubok i okrepljujući san, ključan za optimalno fizičko i mentalno zdravlje.

Kako bi se smanjio rizik od čestih noćnih odlazaka u kupaonicu, Hainsworth preporučuje postepeno smanjenje unosa tekućine u dva sata prije spavanja. Također je važno izbjegavati unos alkohola i kofeina, koji mogu ometati san djelujući kao diuretici.

Uspostavljanje dosljedne rutine hidracije usklađene s ritmom tijela ključno je za optimizaciju sna. Hainsworth naglašava važnost odgovaranja na žeđ odmah, osobito ranije tokom dana, kako bi se ujednačio unos vode i smanjila pretjerana konzumacija prije spavanja, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije