Jeste li probali kafu s ovim prirodnim zaslađivačem? Koristan začin za zdravlje srca

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li probali kafu s ovim prirodnim zaslađivačem? Koristan začin za zdravlje srca
Foto: Facebook / Ilustracija

Cimet, začin koji se koristi već hiljadama godina zbog svojih ljekovitih svojstava i bogatog okusa, sve više privlači pažnju zbog potencijalnih zdravstvenih koristi.

Ovaj začin nije samo dodatak jelima i pićima, već se sve više istražuje i kao potencijalno sredstvo za poboljšanje zdravlja.

Studije su pokazale da cimet može imati povoljan utjecaj na zdravlje srca, snižavajući razinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2 te pomažući u smanjenju visokih razina holesterola i triglicerida.

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Turska odobrila: Osumnjičeni za ubistvo Vanje Gorčevske (14) bit će izručen Sjevernoj Makedoniji

Osim toga, cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i protuupalna svojstva, što ga čini korisnim za jačanje imuniteta i zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.

Cimet ima dugu historiju korištenja u različitim kulturama, od drevne Kine do starog Egipta, gdje je bio cijenjen kao simbol statusa te se koristio i u medicinske i kozmetičke svrhe. Danas se cimet koristi u mnogim jelima i pićima diljem svijeta, dodajući im prepoznatljivu aromu i okus.

Ovaj začin je puno zdraviji nego što mislimo

Ovaj začin je puno zdraviji nego što mislimo

Dodavanje cimeta u jutarnju kafu može poboljšati okus pića i pružiti slatkasti okus bez dodatka šećera ili umjetnih zaslađivača.

Preporučuje se dodavanje oko četvrtine čajne kašike cimeta u prahu u šolju kafe kako bi se postigla optimalna aroma i okus. To može biti korisna zamjena za šećer ili druge zaslađivače koji mogu negativno utjecati na zdravlje, piše Punkufer.

Alternativa za one koji nisu ljubitelji cimeta je dodavanje nezaslađenog kakaa u jutarnji napitak, što također može pružiti niz zdravstvenih prednosti poput održavanja zdravog krvnog pritiska i holesterola te pružiti važne nutrijente za imunitet i tijelo poput cinka, željeza i magnezija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije