Saveznik dobrog zdravlja: Konzumiranje samo nekoliko grama ovog povrća štiti cijeli vaš organizam

0
Radiosarajevo.ba
Saveznik dobrog zdravlja: Konzumiranje samo nekoliko grama ovog povrća štiti cijeli vaš organizam
Foto: Pixabay / Ilustracija

Luk, osim što je osnovni sastojak mnogih ukusnih jela širom svijeta, pokazuje se kao pravo blago za naše zdravlje.

Ovo povrće, bogato dijetalnim vlaknima, vitaminom C, B6, folnom kiselinom, kalijem i manganom, nije samo začin u kulinarstvu, već i nezamjenjiv saveznik u očuvanju našeg zdravlja.

Evo pet ključnih svojstava luka.

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Čuvar zdravlja krvnih žila

Luk se pokazao kao izvrstan saveznik u prevenciji krvnih ugrušaka zahvaljujući svojim antikoagulativnim svojstvima. Redovita konzumacija luka pomaže u sprječavanju gomilanja trombocita i ubrzava razgradnju ugrušaka. Osim toga, sirovi luk posebno je koristan u podizanju dobrog HDL holesterola, čineći ga savršenim izborom za srčane bolesnike.

Regulacija šećera

Djelovanje luka u regulaciji šećera u krvi poznato je još od davnina. Studije su potvrdile da česta konzumacija luka može rezultirati nižim razinama glukoze u krvi, neovisno o tome je li luk termički obrađen ili sirov. Osim toga, sastojci luka poput alil-propil-disulfida i alicina potiču izlučivanje inzulina, dok mangan i krom osiguravaju pravilno djelovanje ovog važnog hormona.

Savjeti doktora: Ovo je sedam namirnica za zdravlje crijeva koje trebate uvrstiti u svoju prehranu

Savjeti doktora: Ovo je sedam namirnica za zdravlje crijeva koje trebate uvrstiti u svoju prehranu

Pomoć kod raka

Više od 30 antikancerogenih svojstava otkriveno je u luku, što ga čini snažnim saveznikom u borbi protiv tumora. Redovita konzumacija luka povezana je sa smanjenom stopom razvoja raka jednjaka, želuca, crijeva i prostate.

Mirni san i dobro raspoloženje

Folna kiselina u luku igra važnu ulogu u sprečavanju depresije tako što sprječava stvaranje homocisteina, spoja koji može negativno utjecati na raspoloženje. Osim toga, lučenje neurotransmitera poput serotonina, dopamina i norepinefrina olakšava san i regulira raspoloženje.

Jačanje kostiju, kose i noktiju

Luk je neizostavan za očuvanje zdravlja kostiju, posebno kod žena u postmenopauzi. Visok sadržaj sumpora pridonosi jačanju vezivnog tkiva, dok primjena soka od luka na vlasištu potiče rast kose, a trljanje luka na nokte jača ih i sprječava lomljivost, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije