Ovo su namirnice koje možete jesti prije spavanja, a da se ne udebljate: Jedna vas može iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su namirnice koje možete jesti prije spavanja, a da se ne udebljate: Jedna vas može iznenaditi
Foto: Pexels / Namirnice / Ilustracija

Kada je riječ o noćnim grickalicama, postoje određene namirnice koje možete jesti prije spavanja kako biste zadovoljili glad, a istovremeno izbjegli nepotrebno nagomilavanje kilograma.

Prema istraživanjima, preporučuje se konzumiranje malih porcija grickalica bogatih nutrijentima i s jednim makronutrijentom, ako osjetite glad nakon večere.

Zobene pahuljice su među najboljim izborima za noćnu užinu jer su bogate vlaknima koja potiču oslobađanje triptofana.

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

BiH će ipak dobiti dvije milijarde KM: U zadnji čas dogovorena lista reformi

Također su dobar izvor magnezija, minerala koji je ključan za poboljšanje kvalitete sna, što je pokazala studija objavljena u časopisu Nutrition & Food Science.

Proteinski šejk sa niskim postotkom masti i bez dodanog šećera također je dobar izbor jer proteini igraju važnu ulogu u procesu mršavljenja, posebno kada se kombinuju s anaerobnim vježbama. Proteini dobiveni iz mlijeka mogu pomoći u izgradnji i oporavku mišića.

Proteinski šejk

Sir, kivi

Svježi sir, koji sadrži 12 grama proteina po porciji od 1/2 šoljice, također može produžiti osjećaj sitosti do jutra, dok triptofan koji sadrži može pridonijeti boljem snu.

Kivi je prema studijama jedna od najboljih namirnica za konzumaciju prije spavanja jer može poboljšati kvalitetu sna i početak spavanja. Osim toga, kivi je niskokaloričan, a bogat je hranjivim tvarima poput vlakana, folata, kalija te vitamina C, E i K.

Bademi su također odlična opcija za noćnu užinu jer zadovoljavaju potrebu za grickalicama, pružajući vrijedne proteine i bogatstvo magnezija, minerala koji može pomoći u ublažavanju nesanice.

Kivi

Treba paziti koliko

Važno je napomenuti da noćne grickalice trebaju imati oko 150 kcal i uglavnom se sastoje od jednog makronutrijenta, po mogućnosti proteina. Također, važno je uračunati kalorije noćne užine u ukupan dnevni unos kalorija kako biste održali ravnotežu prehrane.

Ove informacije ukazuju na važnost odabira pravilnih namirnica za noćnu užinu kako biste zadovoljili glad, potaknuli dobar san i izbjegli prekomjerno unosa kalorija prije spavanja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije