Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema

0
Radiosarajevo.ba
Stalno ste žedni? To može biti znak ozbiljnih zdravstvenih problema
Foto: Pexels / Ilustracija / Voda

Ako ste stalno žedni trebali biste što prije posjetiti doktora jer to može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema. Ako ste pojeli nešto vrlo slano, vjerojatno ćete ubrzo nakon toga posegnuti za čašom vode.

No, i prije nego osjetimo žeđ trebali bismo paziti na dovoljan unos vode u organizam. Ipak, ako vas stalno muči osjećaj žeđi, bez obzira na to koliko tekućine unosite, to bi mogao biti znak za ozbiljnije zdravstvene probleme pa je bitno da se na vrijeme javite doktoru.

Dijabetes

Kad imate dijabetes, glukoza se nakuplja u vašoj krvi, prisiljavajući bubrege da prekomjerno rade i pokušavaju je apsorbirati. Kada bubrezi ne mogu pratiti taj tempo, to dovodi do povećane proizvodnje urina, više nego što je normalno.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Učestalo mokrenje, još jedan uobičajeni simptom, dovest će do žeđi. To dalje dovodi do konzumiranja više tekućine, što čini začarani krug’, kaže dr. Heather Rosen, upraviteljica ‘UPMC Urgent Care’.

Ovaj simptom se naziva polidipsija, odnosno neutaživa žeđ. Naravno, žeđ nije jedini simptom dijabetesa, pa je potrebno posjetiti liječnika, piše Men’s Health.

Titranje oka: Evo zašto se pojavljuje i kako ga zaustaviti

Titranje oka: Evo zašto se pojavljuje i kako ga zaustaviti

Uzrok žeđi može da bude i dijabetes insipidus. Iako nije povezano s dijabetesom, ovo je rijetko stanje bubrega koje prouzrokuje značajne neravnoteže u tjelesnim tekućinama. Osobe s tim poremećajem gube velike količine tekućine zbog pojačanog mokrenja, što rezultira pretjeranom žeđi.

Anemija

Oni koji imaju anemiju bore se sa stvaranjem dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, što rezultira time da se tijelo bori za dobivanje potrebnog kisika. A kako se anemija pogoršava, to može prouzrokovati pojačanu žeđ, zajedno s brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora.

‘Vaše tijelo gubi crvena krvna zrnca brže nego što se mogu nadoknaditi, a gubitak tekućine pokušat će nadoknadtii pokretanjem žeđi’, kaže dr. Rosen.

Nizak krvni pritisak

Stručnjaci smatraju kako hronični stres uzrokuje manje učinkoviti rad nadbubrežnih žlijezda zbog čega se smanjuje krvni pritisak i javlja se osjećaj žeđi. Kad krvni pritisak padne, mozak šalje signal tijelu za više tekućine, a nakon što popijete vodu krvni pritisak vraća se u 'normalu', piše Story.

Kserostomija (suha usta)

Kserostomija, odnosno suhoća usne šupljine, je stanje u kojem žlijezde ne stvaraju dovoljno sline da bi usta ostala vlažna. To može biti rezultat kemoterapije, određenih lijekova, pušenja ili dio procesa starenja.

Želite se što prije razbuditi? Samo uradite ovo i dan će vam početi sjajno

Želite se što prije razbuditi? Samo uradite ovo i dan će vam početi sjajno

Neki drugi simptomi su, osim osjećaja žeđi, zadah i upaljene desni. Ako imate suha usta, liječnici prvo predlažu povećanje unosa vode. Jeff Burgess, bivši docent na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Washington, kaže da se plan liječenja razlikuje za svakog pojedinca. Ali najbolje je da posjetite stomatologa koji će vam pomoći pronaći najdjelotvorniji način liječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije