Tri znaka u ustima koja upućuju na dijabetes: Obratite pažnju na ovo

0
Radiosarajevo.ba
Tri znaka u ustima koja upućuju na dijabetes: Obratite pažnju na ovo
Foto: Pexels / Ilustracija

Vaša usta mogu sakriti važne tragove o vašem cjelokupnom zdravlju, a ovi znakovi upućuju na rizik od dijabetesa.

Dr. Vivian Rocknian, stomatolog s Beverly Hillsa u Kaliforniji, otkrila je da naša usta mogu puno toga otkriti o našem zdravlju.

Jedan od zdravstvenih problema koji bi mogao imati simptome u usnoj šupljini je dijabetes. Dr. Rocknian iznijela je tri znaka koji mogu ukazivati ​​na to da nivo šećera u organizmu nije u granicama normale, piše Story.

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Baka organizovala otmicu vlastite unuke: "Samo sam je htjela spasiti iz tog zla"

Ispucan jezik

Prvi znak upozorenja može se pojaviti na vašem jeziku u obliku pukotina, objasnila je. "Pacijent se žali da je stalno žedan, a kad mu pogledate jezik vide se pukotine", opisuje doktorica.

Konstantna žeđ

Možda jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa je polidipsija. Ako ste jako žedni uprkos tome što pijete puno tekućine 'sve vrijeme', trebali biste provjeriti nivo šećera u krvi', tvrdi dr. Rocknian.

Iako će svako s vremena na vrijeme biti žedan, ako osjećate žeđ sve vrijeme ili ako je vaša žeđ jača nego inače i traje čak i nakon što popijete vodu, to bi mogao biti znak niskog nivoa šećera u krvi. Ovaj simptom često prati privremena ili dugotrajna suha usta.

Crvene desni

Posljednji znak koji se može vidjeti u ustima su crvene desni. Dr. Rocknian je objasnila da mogu početi čak i krvariti kada ih dodirnete.

Ona preporučuje da pacijenti sa sumnjom na dijabetes poduzmu test koji mjeri njihov prosječni nivo šećera u krvi u posljednja tri mjeseca.

Simptomi početka dijabetesa: Ove promjene vam mogu nagovijestiti jedan veliki problem

Simptomi početka dijabetesa: Ove promjene vam mogu nagovijestiti jedan veliki problem

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), drugi ključni simptomi dijabetesa su:

• Uriniranje češće nego inače (naročito noću)

• Osjećaj jakog umora

• Mršavljenje i gubitak mišićne mase

• Svrbež u intimnoj regiji

• Zamagljen vid

Zdravstvena služba napominje da se dijabetes tipa 1 može brzo razviti jer mnogi ljudi mogu imati dijabetes tipa 2 godinama, a da to ne znaju, budući da su rani simptomi obično općeniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije