Trikovi za pravilno čuvanje zelene salate: Ovako će vam biti svježa i do 10 dana
Ljetne temperature donose i laganiju ishranu, a svježe salate su nezaobilazan dio jelovnika. Ipak, mnogima se dešava da im osnova svake salate, ali zelena salata propadne već nekoliko dana nakon kupovine.
Srećom, stručnjaci za hranu otkrili su jednostavan trik koji može produžiti njenu svježinu i do deset dana.
Prema savjetima stručnjaka s Hitchcock Farms, ključ leži u pravilnom pranju i skladištenju. Trik najbolje djeluje kod lisnate salate, dok se ledena salata preporučuje prati tek prije upotrebe. Prvo je potrebno temeljito oprati listove kako bi se uklonile bakterije, prljavština i ostaci pesticida. Nakon toga, salata se mora dobro osušiti jer vanjska vlaga može ubrzati propadanje.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Nakon sušenja, čiste listove treba položiti na papirne ubruse, pažljivo ih urolati i staviti u plastičnu vrećicu. Prije zatvaranja važno je istisnuti što više zraka iz vrećice, a zatim je dobro zatvoriti i spremiti u poseban dio frižidera namijenjen za povrće. Na ovaj način salata može ostati svježa čak do deset dana.
Salata nije jedina namirnica koja brzo propada tokom ljeta. Stručnjaci savjetuju i kako da produžite svježinu banana koje nikako ne treba držati u frižideru. Umjesto toga, treba ih umotati u aluminijsku foliju, što može usporiti proces sazrijevanja na visokim temperaturama.
Za borovnice, koje su poznate po kratkom roku trajanja, postoji također trik: operite ih tek prije upotrebe, a ne odmah po kupovini, i čuvajte ih u plitkoj posudi obloženoj papirnim ubrusima kako biste upili višak vlage.
Uz ovakve jednostavne trikove iz kuhinje, možete produžiti svježinu omiljenih ljetnih namirnica i izbjeći nepotrebno bacanje hrane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.