Trik je u jednoj stvari: Kako da najbolje zgusnete grašak bez zaprške?

1
Radiosarajevo.ba
Trik je u jednoj stvari: Kako da najbolje zgusnete grašak bez zaprške?
Foto: Pixabay / Kako zgusnuti grašak bez zaprške

Grašak je mnogima jedan od omiljenih priloga, ukusna i zdrava opcija koja se pripremi za svega dvadeset minuta. Mi vam danas otkrivamo trik uz pomoć kojeg možete zgusnuti grašak bez zaprške.

Sastojci

  • 500 g graška
  • 1/2 male glavice luka
  • malo ulja
  • 1 manja mrkva
  • 1 mala kašika vegete
  • 1/2 male kašike soli
  • 1/2 kašike paradajz pirea

Priprema

Pola male glavice luka nasjeckati na jako sitne kockice i pržiti na ulju. Ne čekati da se "zažuti", nego prije toga dodati mrkvu nasjeckanu na kockice. Sve malo prodinstati pa dodati grašak. Možete koristiti svježi, zamrznuti ili konzervirani. Ako se odlučite za zamrznuti, prvo ga kuhajte 15-20 minuta. Konzervirani je potrebno samo isprati i odmah dodati.

Grašak također malo pržiti. Miješati stalno da ne zagori (par minuta). Zatim dodati vruću vodu da pokrije grašak. Vodu možete prokuhati u kuhalu - možete koristiti i hladnu vodu, ali će tada priprema trajati duže. Pustiti grašak da se kuha 10-15 minuta u polupokrivenoj posudi. Povremeno promiješati i podliti vodom.

Kod spomenika HVO-u u Travniku snimljene uvrede i prijetnje Hrvatima: Reagovao načelnik Dautović

Kod spomenika HVO-u u Travniku snimljene uvrede i prijetnje Hrvatima: Reagovao načelnik Dautović

Kad je grašak kuhan i kad je voda isparila, uzeti malo graška na kašiku i zgnječiti ga viljuškom, to ponoviti 5-6 puta. Zgnječeni grašak će "zagusnuti" smjesu i dati joj finu kremastu teksturu. Prokuhati još minutu-dvije stalno miješajući. Kada je gotovo, ostaviti da odstoji 5-10 minuta.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije