Budite jako oprezni: Možete se otrovati ako u fritezi kuhate ovu namirnicu
![Budite jako oprezni: Možete se otrovati ako u fritezi kuhate ovu namirnicu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/576602/871x540/kuhalo-hrana-youtube-26jan25-prtsc.jpg?v1737918135)
Friteze su postale neizostavan alat u mnogim kuhinjama zbog svoje praktičnosti, uštede vremena i energije.
Omogućuju jednostavnu pripremu jela – samo ubacite sastojke, uključite uređaj i čekate da jelo bude spremno. Od supai variva, do mesa i deserata, spori kuhala nude širok spektar mogućnosti.
Međutim, stručnjaci upozoravaju da nepravilna upotreba ovog kuhinjskog aparata može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući trovanje hranom. Meredith Carothers, stručnjakinja iz Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), ističe da je jedna od najčešćih pogrešaka stavljanje smrznutih namirnica – mesa, povrća ili gotovih jela – direktno u fritezu.
![Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579259/300x185/avion-toronto-februar-2025-screenshot-x.jpg?v1739828924)
Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba
Ovaj savjet potvrđuje i iskustvo Anne Sullivan, koja se ozbiljno razboljela nakon što je pripremila vegansko varivo od bijelog graha u fritezi. Iako je pažljivo pratila recept, ostavivši grah da se kuha cijeli dan, nakon sedam sati grah nije omekšao. Unatoč tome, Anne je odlučila pojesti varivo, iako je primijetila da je grah bio tvrd i žilav. Nedugo nakon toga, osjetila je vrtoglavicu, slabost i mučninu.
Problem je bio u tome što grah nije bio dovoljno termički obrađen. Bijeli grah, ako nije pravilno kuhan, sadrži prirodni toksin fitoglutinin, koji može izazvati simptome poput proljeva, vrtoglavice i mučnine. Da bi se uklonili toksini, grah treba namakati najmanje pet sati, isprati i potom kuhati na visokoj temperaturi barem deset minuta prije nego što ga stavite u fritezu.
![Volite hrskavu hranu? Osam jela koja ne smijete staviti u zračnu fritezu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/570451/300x185/friteza.jpg?v1733396245)
Volite hrskavu hranu? Osam jela koja ne smijete staviti u zračnu fritezu
Spori kuhala mogu biti izuzetno korisni, no važno je pridržavati se sigurnosnih smjernica kako bi se izbjegli zdravstveni problemi. To uključuje pravilno odmrzavanje hrane i sigurno kuhanje mahunarki. Ako niste sigurni, uvijek se posavjetujte s pouzdanim izvorima o sigurnoj pripremi jela u fritezi.
Zašto je opasno staviti smrznutu hranu u fritezu? Carothers objašnjava da smrznuti sastojci mogu ostati na nesigurnoj temperaturi predugo prije nego što se počnu kuhati, stvarajući tako idealne uvjete za rast bakterija koje mogu uzrokovati ozbiljne probavne smetnje. Preporučuje da se smrznuta hrana odmrzne u frižideru, hladnoj vodi ili mikrovalnoj prije nego što se stavi u fritezu. Jedini izuzetak su gotovi proizvodi kupljeni u trgovini koji jasno navode da ih je sigurno kuhati iz smrznutog stanja.
Opasnosti od ponovnog zagrijavanja u fritezi također su ozbiljne. Prema Carothers, u fritezi možete predugo zagrijavati hranu do sigurne temperature, što povećava rizik od bakterijske kontaminacije. Ona savjetuje da je bolje podgrijavati hranu u mikrovalnoj rerni ili na šporetu, jer friteza može sporo doseći potrebnu temperaturu za sigurno zagrijavanje hrane.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.