Kuhalo za vodu vam je puno kamenca? Ovo je najbolji način da ga očistite na prirodan način

0
Radiosarajevo.ba
Kuhalo za vodu vam je puno kamenca? Ovo je najbolji način da ga očistite na prirodan način
Foto: Unsplash / Kuhalo za vodu, ilustracija

Kamenac koji se skuplja gotovo svugdje gdje postoji voda, pa tako i u kuhalu za vodu, predstavlja jedan od najvećih izazova prilikom čišćenja kućanskih aparata.

Često neka sredstva za čišćenje donose više štete nego koristi, ali kamenac i dalje ostaje. Zato smo provjerili koji su prirodni načini za uklanjanje kamenca, a u nastavku možete pročitati sve pojedinosti.

Jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu

Kuhalo za vodu je mali, ali izuzetno praktičan aparat za pripremu toplih napitaka kao što su čaj, kafa i sl. On je dobar saveznik u kuhinji, koji omogućava uštedu vremena, a posebno ako negdje žurite.

Kasim Mujičić čekao 31 godinu na ulazak u Arnaudija džamiju: 'Nikad nisam izgubio vjeru'

Kasim Mujičić čekao 31 godinu na ulazak u Arnaudija džamiju: 'Nikad nisam izgubio vjeru'

Međutim, često je voda iz slavine, koja se inače koristi, puna kamenca koji se taloži u ovom uređaju, što ugrožava njegovu efikasnost.

Fenomenalan trik za čišćenje: Pomoću ovoga možete ukloniti kamenac i najtvrdokornije mrlje

Fenomenalan trik za čišćenje: Pomoću ovoga možete ukloniti kamenac i najtvrdokornije mrlje

Da biste ga uklonili, ne morate kupovati skupe specifične proizvode. Zapravo, možete samo posegnuti za prirodnim "lijekom", odnosno limunskom kiselinom. Ovo je zaista svestran spoj koji se može koristiti kao sredstvo za ispiranje mašine za suđe ili veš.

Vrlo jednostavno možete očistiti kuhalo od kamence, i to sa samo 100 grama limuntusa, koji je dovoljno otopiti u pola litra vode, a koju ćete potom prokuvati direktno u kuhalu za vodu. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i zatim dobro isperite.

Postoje i drugi načini da se riješite kamenca

Svakome od nas su vjerovatno na raspolaganju još dva odlična i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca. Možda i pretpostavljate o čemu je riječ, ali za one koji se možda nisu susreli s tim, riječ je o limunu i sirćetu.

Ovaj kuhinjski otpad uklanja tvrdokorni kamenac: Nekoliko sekundi i sve blista kao novo

Ovaj kuhinjski otpad uklanja tvrdokorni kamenac: Nekoliko sekundi i sve blista kao novo

Ako tragate za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, u tom slučaju limun je odličan izbor. S obzirom na to da je bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprinijeti prijatnom mirisu.

Tako, u slučaju da kod kuće nemate limunsku kiselinu, istu stvar možete učiniti s limunovom korom koja prirodno sadrži tu tvar.

Uzmite jedan limun i izrežite mu koru na tanke kriške, te ih stavite u kuhalo s pola litra vode. Nakon toga samo prokuhajte i zatim isperite.

Drugi način da se riješite kamenca jeste i korištenje bilo koje vrste sirćeta, bez obzira na to da li je u pitanju alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta, tj. sirćetna kiselina zaslužna je za njegove "čudesne" moći. Upotreba sirćeta je vrlo široka i to iz više razloga.

S obzirom na to da lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

U električno kuhalo za vodu nalijte sirće tako da prekrije cijelo metalno dno i dospite još malo, a možete sipati i cijelu šolju sirćeta.

Ostavite da tako odstoji bar još 15 minuta, a kod nakupljenih naslaga kamenca, možete ostaviti da odstoji i nekoliko sati. Nakon toga, kuvalo dobro isperite vodom.

Postupak ponavljajte periodično, i to otprilike na svakih 10 korištenja, kako bi vam kuhalo što duže trajalo, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije