Pegla vam se lijepi za veš i ostavlja tragove? Evo kako da je očistite

0
Radiosarajevo.ba
Pegla vam se lijepi za veš i ostavlja tragove? Evo kako da je očistite
Foto: Pexels / Pegla za veš

Pegla često pokupi razna vlakna i čestice prašine s odjeće, a na dnu se nakupi i kamenac pa ju je dobro čistiti barem svakih mjesec dana.

Sigurno vam se barem jednom dogodilo i da ste prešla peglom preko sintetičkog/vunenog dijela odjeće vrućom peglom koji se potom skorio na njemu. Od zapinjanja na tkanini do ostavljanja mrlja i tragova na odjeći, prljava pegla može nanijeti više štete nego koristi

Kada vaša pegla više ne klizi glatko ili na površini vidite ružni ljepljivi sloj, morat ćete naučiti i kako očistiti dno pegle. Sintetičke tkanine mogu se zalijepiti za peglu, a toplota ih zapeče u ostatke koje je teško ukloniti.

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Oglasio se Elmedin Konaković: 'Lagao si, Marko Đuriću'

Ako vaša pegla ne ispušta paru kako bi trebalo ili ostaju smeđe mrlje na odjeći, rupe za paru mogu biti začepljene, zato vam donosimo nekoliko trikova kako da očistite peglu.

Očistite peglu tabletom paracetamola

Jedan od najboljih trikova za čišćenje pegle s izgorenim ostacima prilično je neočekivan - paracetamol. Bilo koja tableta koja sadrži acetaminofen će to učiniti. Uključite peglu na najvišu postavku. Kad je potpuno vruća, pritisnite tabletu izravno na zalijepljeno mjesto.

Kamenac u kuhalu: Evo nekoliko trikova kako da ga se riješite

Kamenac u kuhalu: Evo nekoliko trikova kako da ga se riješite

Tableta će se rastopiti i pretvoriti u gel koji otapa ostatke izgorjele tkanine. Vlažnom krpom ili papirnatim ručnikom očistite površinu i po potrebi ponavljajte dok se zalijepljena tkanina/mrlja potpuno ne ukloni.

Napravite pastu za čišćenje pomoću sode bikarbone

Soda bikarbona je čudotvorac koji čisti sve, od rerne do mašine za suđe. Također može očistiti i peglu. Napravite pastu za borbu protiv mrlja sa samo dvije kašike sode bikarbone i jednom kašikom vode.

Pažljivo je utrljajte po metalnoj ploči, ali pokušajte da soda ne dođe u otvore za paru. Ako pastu unesete u rupe za paru, pobrinite se da ih očistite prije sljedećeg peglanja.

Upotrijebite štapić za uši za čišćenje rupica za paru

Pamučni štapići savršen su alat za ulazak u rupe za paru i njihovo čišćenje. Umočite ih u destilirano bijelo sirće kako bi učinkovitije očistili prljavštinu.

Trikovi sa sapunom: Da li ste znali da pomaže kod uboda komaraca?

Trikovi sa sapunom: Da li ste znali da pomaže kod uboda komaraca?

Peglajte novine i soli

Vjerovali ili ne, posao mogu obaviti i sol i obične novine. Podesite peglu na najvišu temperaturu i položite novine na dasku za peglanje. Pospite dobru količinu soli po novinama i peglajte slane novine u krugovima dok pegla ne postane čista. Ako nemate pri ruci novine, možete upotrijebiti smeđu papirnatu vrećicu - djeluje jednako dobro, prenosi miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije