Imate problema s vlagom? Ova biljka će vas spasiti

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema s vlagom? Ova biljka će vas spasiti
Foto: Unsplash / 'Pauk' biljka

Kondenzacija na prozorima se može pretvoriti u plijesan i vlagu. No, stručnjaci za vrtlarstvo otkrili su jednostavan način za smanjenje kondenzacije bez ikakvog truda.

Umjesto krpe jednostavno nabavite pauk biljku, odnosno zeleni ljiljan - čupavu biljku s tankim lišćem.

Mnogi ističu da od kad imaju tu biljku, vlage na staklima nema, piše portal 24sata.hr

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Biljke 'pauka' i 'zmije' su najbolje. Lako ih je održavati. Imam ih oko tri ili četiri i nisam od tada imala nikakvu kondenzaciju u domu", jedan je od komentara.

Najbolji dio je to što im ne treba previše brige. Mnogi kažu da je ponekad zaborave zaliti, no ona je i dalje zdrava.

'Pauk' biljka
Foto: Unsplash: 'Pauk' biljka

"Imam je na vrhu ormarića, ne zalijevam je često, previsoko mi stoji. No, ona se i dalje dobro drži, smatram da radi toga nemam kondenzacije", priznala je jedna.

Stručnjaci za biljke u kompaniji Jay Scotts potvrdili su da biljke 'pauka' i 'zmije' mogu spriječiti kondenzaciju kako bi se izbjegla plijesan. One, naime, najbolje upijaju vlagu u prostoriji, stoga su super za zimu.

Za maksimalan učinak, držite biljke u prostorijama gdje je kondenzacija najčešća, kao što su kupaonica, kuhinja i spavaće sobe, naglasili su.

'Pauk' biljka
Foto: Unsplash: 'Pauk' biljka

Biljka 'pauk' je prepoznatljiva, ima tanko zeleno lišće s bijelim prugama. Prilagodljiva je raznim uvjetima svjetlosti i temperature, pa je ne treba često zalijevati.

"Osim što pomaže u smanjenju razine vlage upijajući vlagu iz zraka, super su u pročišćavanju zraka uklanjanjem zagađivača poput formaldehida, ksilena i ugljičnog monoksida", zaključili su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije