Želite se riješiti plijesni sa zidova? Možda je rješenje u ovim biljkama

0
Radiosarajevo.ba
Želite se riješiti plijesni sa zidova? Možda je rješenje u ovim biljkama
Foto: Pexels / Ilustracija

Plijesan na zidovima uzrokovana velikom količinom vlage čest je i skup problem brojnih kućanstava.

Plijesan nije samo ružna, nego može predstavljati i opasnost za zdravlje ukućana. Svrbež očiju i začepljenost nosa samo su blaži simptomi izloženosti plijesni.

No, postoje rješenja koja omogućuju spriječiti i izbjeći problem viška vlage u domu.

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Premijer KS Nihad Uk objavom fotografije na Instagramu proslavio 36. titulu Real Madrida

Ovom prilikom ne govorimo o premazima i primerima za impregnaciju zidova, hemijskim sredstvima za uklanjanje plijesni ili pak ventilacijskim sistemima. Jeste li znali da su određene vrste biljaka sposobne apsorbirati vlagu iz vazduha, čime zapravo sprječavaju nastanak plijesni na zidovima?

Metvica

Menta, metvica, nana... aromatična je biljka sposobna apsorbirati vlagu iz okoline. Dobro raste u vlažnim okruženjima i idealna je za kuhinje ili kupaonice.

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Ovih pet biljaka savršeno podnosi centralno grijanje

Ovo začinsko bilje raste tokom cijele godine, a odlično paše uz neka jela.

Metvica
Foto: Pixabay: Metvica

Ipak, najpoznatija je za pripremu čaja.

Orhideje

Korijenje ove divne biljke nije u tlu, pa upija vlagu koja se nalazi u vazduhu. U ovom kontekstu posebno su zanimljive tropske orhideje koje u prirodi žive rastući na kori stabala, odnosno korijena izloženog suncu i isušivanju. Stoga su razile posebnu vrstu organa za skladištenje vode i produkata fotosinteze.

Orhideja
Foto: Pexels: Orhideja

Ti organi - lukovice, gomolji, bulbe - pomažu im da prežive tokom sušnih perioda. U domu, orhideje se jako dobro snalaze u kupaonici.

Engleski bršljan

NASA-ini naučnici engleski su bršljan izdvojili kao jednu od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, a ovo je i najefikasnija biljka kada je u pitanju apsorpcija formaldehida. Ova biljka penjačica jednostavna je za njegu.

Prirodno stanište su joj vlažne šume pa ju se preporuča staviti u najvlažnije prostorije u kući te ju držati na umjerenoj temperaturi i umjerenoj svjetlosti.

Spatifilum

Jedna od najčešćih sobnih biljaka, u engleskom jeziku zvana Peace Lily, poznata je po svojim sposobnostima pročišćavanja vazduha.

Listovi vaše biljke žute i puštaju vodu? Evo šta je uzrok i kako joj možete pomoći

Listovi vaše biljke žute i puštaju vodu? Evo šta je uzrok i kako joj možete pomoći

Riječ je o tropskoj biljci koja ne podnosi mraz i propuh, a u domu je vrlo jednostavna za održavanje: zalijevajte je jednom sedmično. Kažu da je savršena za slabo osvijetljene kupaonice ili kuhinje, no ukoliko želite da procvjeta (zaštitni znak ove biljke su nježni bijeli cvjetovi), potrebno je pozicionirati na bolje osvijetljeno mjesto.

Tillandsija

Jedna od najčešćih sobnih biljaka, u engleskom jeziku zvana Peace Lily, poznata je po svojim sposobnostima pročišćavanja vazduha. Riječ je o tropskoj biljci koja ne podnosi mraz i propuh, a u domu je vrlo jednostavna za održavanje: zalijevajte je jednom sedmično. Kažu da je savršena za slabo osvijetljene kupaonice ili kuhinje, no ukoliko želite da procvjeta (zaštitni znak ove biljke su nježni bijeli cvjetovi), potrebno je pozicionirati na bolje osvijetljeno mjesto, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije