Novi viralni trend: Znate li koje su biljke dobre za kosu?

1
Radiosarajevo.ba
Novi viralni trend: Znate li koje su biljke dobre za kosu?
Foto: Pexels / Njega kose

Postoji mnogo stvari koje možete učiniti s čajem, ostacima ili lišćem čaja. Međutim, jedna opcija koju možda nikada niste razmatrali je njega kose – ispiranje čajem. Ili možda jeste, ako ste u posljednje vrijeme provodili vrijeme na TikToku.

Tamo je tradicija naših starih – pranje kose ljekovitim biljem – postala novi "stari" trend njege kose. 

Je li ispiranje kose čajem efikasno?

Ono što će nas prije ili kasnije privući ovom trendu jest mogućnost da učinimo nešto za svoju kosu bez skupih priprema i odlazaka frizeru. Ali obično se takvi recepti ne pokažu osobito učinkovitima. Dakle, kakva je situacija s ispiranjem kose čajem? Prema riječima stilista, sve ovisi o problemu koji vaša kosa ima, kao i vrsti čaja koji odaberete. Ispiranje kose čajem svakako pomaže, ali nije čarobno sredstvo koje može izbrisati sve probleme i učiniti kosu odjednom zdravom.

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Klafurić: Meč na Koševu dolazi u dobrom trenutku za nas

Koji čajevi se mogu koristiti za ispiranje kose?

Perut u kosi: Zašto dolazi do nje i kako odabrati najbolji šampon?

Perut u kosi: Zašto dolazi do nje i kako odabrati najbolji šampon?

Zeleni i crni čaj za njegu kose: Puni su antioksidansa te imaju protuupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva, što ih čini fantastičnima za prirodno jačanje zdravlja vaše kose. Smatra se da kofein smanjuje gubitak kose, a ova dva čaja sadrže ga u velikim količinama. Također, mogu dodati sjaj boji. Zeleni čaj također sadrži visoku razinu pantenola koji prirodno hidratizira i hrani kosu.

Napomena: Nemojte ga koristiti na crvenoj i plavoj kosi, mogu vam uništiti boju!

Hibiskus za njegu kose: Hibiskus je jedna od opcija ako razmišljate o ispiranju čajem. Održava kosu zdravom i kondicioniranom, zgušnjava i daje volumen, liječi perut, sprječava ispucale vrhove i smanjuje gubitak kose.

Napomena: Plavuše neka ga se klone, on boji kosu!

Kamilica za njegu kose: Kamilica je poznata po svojim posvjetljujućim svojstvima i sposobnosti da sakrije sijedu kosu ako ste plavuša. Poznata je po svojim protuupalnim svojstvima pa održava vlasište zdravim i istovremeno hrani kosu, piše Grazia.

Kome se preporučuje ispiranje kose čajem?

Svatko sa suhom kosom, prorijeđenom kosom ili kosom koja je poput slame treba razmisliti o ovom trendu njege kose. Biljne kupke za kosu mogu koristiti i oni koji imaju problema s iritacijom vlasišta ili peruti. Ipak, imajte na umu da ne smijete pretjerivati, pogotovo ako imate pramenove koji naginju prema bilo kojoj krajnosti spektra poroznosti kose. Kosa visoke poroznosti ne zadržava dobro vlagu, dok kosa niske poroznosti ne upija vlagu, pa pretjerano tretiranje čajem može još više isušiti vlasi.

Kako koristiti čaj za ispiranje kose?

Svaki stilist će vam reći da ove vrste biljnih obloga možete primjenjivati ​​najviše jednom sedmično Prokuhajte oko 400 ml vode i dodajte 4 vrećice čaja po izboru. Ostavite da odstoji jedan sat. Ulijte u bočicu s raspršivačem. Nakon pranja i ispiranja kose, nakon što ju osušite ručnikom, poprskajte sadržaj po cijeloj kosi i umasirajte. Ostavite čaj da djeluje 60 minuta i zatim isperite kosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije