Evo koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebali da izlazite vani

1
Radiosarajevo.ba
Evo koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebali da izlazite vani
Foto: Pexels / Pranje kose

Mnogi ljudi izlaze napolje prije nego što pravilno osuše kosu. Pitanje je koliko je to pametno raditi na vjetru i da li su roditelji u pravu kada vam kažu da ne izlazite iz kuće najmanje četiri sata poslije pranja, čak i ako ste koristili fen.

Ako imate naviku da izađete iz kuće prije nego što ste potpuno osušili kosu, trebalo bi da vodite računa o svom zdravlju. Naime, čak i kada vam je kosa naizgled potpuno suha, vlaga ostaje u folikulu dlake. Nekoliko sati nakon pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer upijaju vodu.

Kao rezultat toga, snabdijevanje krvlju je veće, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima. U ovom slučaju, jak vjetar utiče na sve šupljine na glavi, uključujući i otvorene pore. Najjednostavnije posljedice izlaganja vlažnog tjemena vjetru su glavobolja i prehlada, odnosno upale sinusa. I nešto ozbiljnije može da vam se dogodi.

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Da biste se zaštitili od neželjenih posljedica, kosu nakon pranja treba dobro osušiti, kako bi se pore na glavi zatvorile. U slučaju da nećete da koristite fen, moraćete da budete strpljivi i sačekate najmanje pet ili šest sati, piše Najžena.

Ako baš ne možete da zamislite da sušite kosu satima ili ako ste negde u velikoj žurbi, onda je obavezno da nosite kapu i šal po vjetrovitom vremenu, a ne bi bilo loše da nabacite još jednu puniju kapuljaču.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije