Kamenac u kuhalu: Evo nekoliko trikova kako da ga se riješite
Kuhalo za vodu je kuhinjski aparat koji se često koristi, a problem nastaje kada se na dnu kuhala nakupi velika količina kamenca koju niko ne želi vidjeti u svojoj šoljici.
Kuhalo se redovno koristi u skoro svakom kućanstvu, bilo da brzo želite prokuhati vodu za čaj ili kafu ili ipak želite skratiti vrijeme kuhanja tjestenine. Međutim, postoji jedan nedostatak, a to je nakupljanje bijelog sloja kamenca na njegovom dnu.
Postoje tri najdjelotvornija načina za čišćenje kuhala za vodu, a svi uključuju sastojke koje imate u svojoj kuhinji. Postupak je vrlo jednostavan, a uzet će vam samo nekoliko minuta.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 25:14
Sirće i voda
Prvo u kuhalo naspite sirće do pola, a potom dodajte istu količinu vode. Prokuhajte dok ne zakipi i ostavite da stoji oko pola sata. Nakon toga prolijte otopinu i prokuhajte još dva puta čistu vodu kako ne bi ostao miris i okus sirćeta.
Limun i voda
U kuhalo iscijedite sok jednog limuna pazeći da ne upadnu i košpice. Možete i jednostavno staviti narezane kriške limuna pomiješane sa sokom limuna ili nasuti malo limuntosa. Nakon toga dodajte vodu tako da pokrijete svu površinu kamenca u kuhalu. Upalite kuhalo i pustite da voda prokuha, ostavite da djeluje oko pola sata te izlijte. Još jednom prokuhajte čistu vodu u kuhalu i nakon toga ga možete sigurno koristiti za šta god trebate.
Imate problema s vlagom? Ova biljka će vas spasiti
Soda bikarbona i voda
U kuhalo naspite vodu u koju se dodaje kašika sode bikarbone. Prokuhajte i ostavite da tako stoji oko sat vremena. Izlijte otopinu i prokuhajte čistu vodu dva puta.
Koju god metodu koristite, važno je ovo ponavljati barem jednom u mjesec dana ili kada primijetite da se na dnu kuhala pojavio kamenac, piše Mirovna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.