Kamenac u kuhalu: Evo nekoliko trikova kako da ga se riješite

3
Radiosarajevo.ba
Kamenac u kuhalu: Evo nekoliko trikova kako da ga se riješite
Foto: Screenshot/Instagram / Kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu je kuhinjski aparat koji se često koristi, a problem nastaje kada se na dnu kuhala nakupi velika količina kamenca koju niko ne želi vidjeti u svojoj šoljici.

Kuhalo se redovno koristi u skoro svakom kućanstvu, bilo da brzo želite prokuhati vodu za čaj ili kafu ili ipak želite skratiti vrijeme kuhanja tjestenine. Međutim, postoji jedan nedostatak, a to je nakupljanje bijelog sloja kamenca na njegovom dnu.

Postoje tri najdjelotvornija načina za čišćenje kuhala za vodu, a svi uključuju sastojke koje imate u svojoj kuhinji. Postupak je vrlo jednostavan, a uzet će vam samo nekoliko minuta.

Prvomajska budnica probudila Zeničane

Prvomajska budnica probudila Zeničane

Sirće i voda

Prvo u kuhalo naspite sirće do pola, a potom dodajte istu količinu vode. Prokuhajte dok ne zakipi i ostavite da stoji oko pola sata. Nakon toga prolijte otopinu i prokuhajte još dva puta čistu vodu kako ne bi ostao miris i okus sirćeta.

Limun i voda

U kuhalo iscijedite sok jednog limuna pazeći da ne upadnu i košpice. Možete i jednostavno staviti narezane kriške limuna pomiješane sa sokom limuna ili nasuti malo limuntosa. Nakon toga dodajte vodu tako da pokrijete svu površinu kamenca u kuhalu. Upalite kuhalo i pustite da voda prokuha, ostavite da djeluje oko pola sata te izlijte. Još jednom prokuhajte čistu vodu u kuhalu i nakon toga ga možete sigurno koristiti za šta god trebate.

Imate problema s vlagom? Ova biljka će vas spasiti

Imate problema s vlagom? Ova biljka će vas spasiti

Soda bikarbona i voda

U kuhalo naspite vodu u koju se dodaje kašika sode bikarbone. Prokuhajte i ostavite da tako stoji oko sat vremena. Izlijte otopinu i prokuhajte čistu vodu dva puta.

Koju god metodu koristite, važno je ovo ponavljati barem jednom u mjesec dana ili kada primijetite da se na dnu kuhala pojavio kamenac, piše Mirovna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije