Koji uređaj troši najviše, a koji najmanje struje - šporet, kuhalo za vodu ili mikrovalna?

0
Radiosarajevo.ba
Koji uređaj troši najviše, a koji najmanje struje - šporet, kuhalo za vodu ili mikrovalna?
Foto: Pexels / Kako je bolje prokuhati vodu?

Danas nas je većina, nažalost, primorana gledati kako možemo što više uštedjeti pa nije loše znati nekoliko trikova. Ovaj put ćemo se posvetiti onim uobičajenim i svakodnevnim stvarima. Znate li, kada je zagrijavanje hrane ili toplih napitaka u pitanju, kako ćete potrošiti najmanje energije?

Stručnjaci savjetuju da primijenite ono što se pokazalo najjeftinijim. U jednom eksperimentu zagrijavalo se 350 mililitara vode u kuhalu za vodu, na šporetu i u mikrovalnoj pećnici.

Električnom kuhalu trebalo je 125 sekundi da voda proključa, što je potrošilo 0,04 kWh električne energije. S druge strane, šporetu je trebalo 318 sekundi, a potrošio je 0,11 kWh, što je gotovo četiri puta više od električnog kuhala. Kuhanje vode u mikrovalnoj trajalo je 191 sekundu i potrošilo je 0.07 kWh.

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Vučić prekinuo prijenos Olimpijade: 'Niko ne brine o građanima kao ja... znam zašto me mrze'

Prema tome, kuhalo za vodu je najbrže zagrijalo vodu, a i ostvarilo je najmanju potrošnju. Također, stručnjaci kao glavnu prednost ovog uređaja izdvajaju automatsko gašenje koje sprječava dalja zagrijavanja nakon što je voda proključala. Tako se energija neće trošiti uzalud, pšie Dom&Dizajn.

Kada je hrana u pitanju, malo ko zna da način na koji je zagrijavate zapravo ovisi od njene količine. Ako želite podgrijati jednu porciju supe, bolje je da koristite mikrovalnu pećnicu, a ako želite podgrijati veću količinu, onda je isplativije da koristite šporet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije