Pomoć za ugrožene kategorije: Evo ko ima pravo na subvenciju za plaćanje računa za struju

2
Radiosarajevo.ba
Pomoć za ugrožene kategorije: Evo ko ima pravo na subvenciju za plaćanje računa za struju
Radiosarajevo.ba / Dalekovod

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se kontinuirano brine za socijalno ugrožene kategorije, pa će to uraditi i po pitanju usklađivanja cijena električne energije. Na današnjoj sjednici Vlade FBiH ćemo predložiti produženje Odluke o provedbi mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u Federaciji BiH", kazao je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić.

Ministar Lakić je dodao, navodi se u saopćenju, da će Elektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi Federacije BiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

"Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u Federaciji BiH kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovatsati mjesečno,
odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva EPBiH.

Između Bosne i Hercegovine i Hrvatske privremeno se otvaraju dodatni granični prijelazi

Između Bosne i Hercegovine i Hrvatske privremeno se otvaraju dodatni granični prijelazi

Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže penzije Elektroprivredi BiH. Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati spiskovi korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u Federaciji BiH. Spiskovi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Elektroprivredi BiH. Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se sa spiska uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode", saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Podsjetimo, od danas, 1. augusta, počinje obračun potrošnje električne energije po cijenama koje su više za 10,29 posto za domaćinstva, odnosno 7,29 posto za jaslice, vrtiće, domove za smještaj učenika, studenata, starijih osoba, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i druge kupce iz kategorije ostala potrošnja.

S obzirom na to da potrošnja zavisi od niza faktora, teško je dati precizne procjene koliko će nove cijene uvećati mjesečne račune građana, ali generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić očekuje da za 85 posto potrošača povećanje iznosi oko 2,5 KM po računu. Više o tome možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije