Kuhar sa Michelinovom zvjezdicom upozorava: Ovo je najčešća stvar na kojoj bacate novac dok kuhate
Šef Gabriel Kreuther vodi restoran sa istim imenom, ima dvije Michelin zvijezde, tvorac je jednog od najboljih restoranskih iskustava koje New York nudi.
Govoreći za CNBC Make It , Kreuther je objašnjavao šta je jedna od najvećih grešaka koje viđa kod ljudi koji su strastveni kuhari kod kuće – opremanje kuhinje kao da vode restoran.
Prema njegovom mišljenju, kupovina iste opreme kakvu koriste šefovi kuhinja sa Michelinovim zvijezdama vjerovatno vam neće pomoći da kuhate kao oni, a uvešće vas u ogroman trošak.
Amidžić okrivio Federaciju za blokadu novog graničnog prijelaza: "Idemo pred Vladu FBiH"
Iako oprema sličnu onoj koja se koristi u profesionalnim kuhinjama može biti primamljiva, ovaj čuveni šef kaže da ove specijalizovane mašine često ne odgovaraju potrebama domaćeg kulinarstva. Naime, ako ne pripremate obroke u restoranima, ove mašine mogu biti više problem nego pomoć.
"Ako proizvodnja nije dovoljno velika, naći ćete se kako čistite satima jer niste imali dovoljno proizvoda i sve se samo okači sa strane te mašine ili procesora hrane. Zato što recept nije dovoljno velik, osim ako ne kuhate za šest ili osam osoba", kaže on.
Iznova i iznova, Kreuther vidi kako domaći kuhari troše stotine dolara na vrhunske kuhinjske alate koji daleko premašuju njihove potrebe.
"Ono što često viđam kada kuham za ljude u privatnim kuhinjama jeste da možete naći razne procesore hrane i mašine, i mnoge od njih se skoro uopšte ne koriste, već postanu komadi namještaja. Te mašine su zaista ponekad samo taština u kuhinji", kaže on.
Ako želite da unaprijedite svoju kuhinju, on preporučuje da počnete sa dobrom drvenom daskom za sječenje i kvalitetnim noževima. Umjesto da tražite skupi blok za noževe koji dolazi sa šest noževa, on sugeriše da investirate u "jedan ili dva vrlo dobra noža".
"Reći ću vam iz iskustva, nakon toliko godina u kuhinji, ljudi obično rade 80 posto vremena sa istim nožem", kaže on.
Izaberite nož srednje veličine i manji nož. Ako stvarno želite da se počastite, kaže on, kupite sebi oštrač za oštrenje oštrica.
"Na početku svoje karijere, kada ste kuhar, vaša tendencija je da imate mnogo noževa jer mislite da više noževa znači bolje. A kako napredujete u svojoj karijeri, shvatite, kao i mnogo puta u životu, da je manje uglavnom više."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.