Tri stvari koje morate znati ako ste pod pritiskom da smršavite do ljeta

0
Radiosarajevo.ba
Tri stvari koje morate znati ako ste pod pritiskom da smršavite do ljeta
Foto: Pexels / Da li ste pod pritiskom da smršavite?

U onom smo dijelu godine kada kod mnogih žena raste zabrinutost da neće dobro izgledati u ljetnim mjesecima. Odbrojavaju se dani do ljeta, pazi se na prehranu, razmišlja o dijetama, tjelovježbi... sve s ciljem da naše tijelo u ljetnim mjesecima izgleda "savršeno" u kupaćem kostimu.

Jer iako u teoriji svi znamo da je svako tijelo lijepo i stvoreno za plažu, u praksi se često mučimo s nametnutim očekivanjima.

Svjestan pritisaka s kojim se suočavaju žene, magazin Glamour obratio se psihologinji Alexis Conason, terapeutkinji koja se bavi poremećajima u prehrani, kako bi ženama udijelila savjet kako spriječiti da nam san o "savršenom" ljetnom tijelu uništi samopouzdanje i zabavu.

Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Kraj jedne priče: Rudnik mrkog uglja Zenica se zatvara zbog neisplativosti?

Ovo su tri stvari koje prema njoj morate raditi ako osjećate pritisak da morate doći u formu za ljeto:

1. Prepoznajte odakle dolazi pritisak i zapamtite - vaše tijelo nije problem

Conason objašnjava da je u trenucima kada priče o dijetama postanu sveprisutne dobro podsjetiti se da je industrija mršavljenja, koja nas uvjerava da nešto nije u redu s našim tijelom, vrijedna više milijardi eura. S dolaskom proljeća, kada se pojavi i pritisak da je vrijeme za pripremu za bikini, postajemo okruženi lukavim, često suptilnim porukama koje nam sugeriraju da naše tijelo nije prihvatljivo.

To je ono čega, prema riječima dr. Conason, morate biti svjesni. Svaki put kad primijeti takve poruke, odnosno pojavu negativnih misli o tijelu, ona sama zastane i zapita se: "Ko profitira od toga što ja vjerujem u takve stvari o svom tijelu?". To savjetuje i svima nama, uz dodatak da krivicu trebamo tražiti tamo gdje ona jest, u kulturi dijete, a ne na našim tijelima.

Ilustracija
Pixabay: Okruženi smo lukavim, često suptilnim porukama koje nam sugeriraju da naše tijelo nije prihvatljivo.

2. Uredite feed na društvenim mrežama

Svakodnevno nam se nameću ideali ljepote i sugerira nam se da im se moramo prilagoditi kako bismo živjeli sretan i ispunjen život. To, naravno, nije istina, ali istina je da živimo u društvu koje je opsjednuto mršavošću, zbog čega je bitno, savjetuje Conason, okružiti se dokazima koji govore suprotno.

Zato svoje društvene mreže ispunite ljudima svih oblika i veličina, ljudima koji se zabavljaju s modom, sa svojim obiteljima, prijateljima, koji žive svoje živote i ljude ne mjere po izgledu tijela i kilogramima. Takvo okruženje može pomoći u suprotstavljanju štetnoj poruci da mršavije znači i sretnije. Također, ako osjetite da se zbog nekih profila na društvenim mrežama osjećate loše, prestanite ih pratiti što prije.

3. Pokažite svom tijelu malo zahvalnosti

Istraživanja sugeriraju da poticanje zahvalnosti prema našim tijelima provođenjem vremena fokusirajući se na stvari koje cijenimo kod njih može pomoći u poboljšanju slike o tijelu, objasnila je psihologinja.

Ilustracija/Stomak
Foto: Pixabay: Volite sebe

Ponudila je i vježbu kojom se možete poslužiti. Razmislite o tri stvari koje vam se sviđaju na vašem tijelu i zapišite ih u bilježnicu, na papir ili u dnevnik. Možete i uključiti i načine na koje neki dio vašeg tijela funkcionira. Naprimjer, volite li način na koji vam se oči miču dok se smijete ili to što imate noge zahvaljujući kojima ste dobri u trčanju...

Naravno, to što ćete na ovaj način pokazati tijelu da ga cijenite neće izbrisati činjenicu da živimo u kulturi koja je opsjednuta mršavošću. Međutim, tako barem donekle možete izgraditi zid koji će vas štititi od vanjskih utjecaja, na koji ćete se moći osloniti kada počnete sumnjati u sebe i svoje vrijednosti, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije