Tradicionalni kolač u novom ruhu: Bezglutenske hurmašice sa stevijom
Ako ste ljubitelj tradicionalnih hurmašica, ali tražite laganiju, bezglutensku i manje kaloričnu verziju, ovaj recept je savršena prilika da uživate bez grižnje savjesti.
Umjesto klasičnog šećera koristimo steviju, a umjesto običnog brašna – bezglutensku mješavinu. Rezultat? Neodoljivo mekane, sočne hurmašice koje zadržavaju sav šarm originala, ali u zdravijem izdanju.
Sastojci
Za hurmašice
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
250 g bezglutenskog brašna (npr. mješavina za kolače ili kukuruzno + rižino brašno)
100 g maslaca ili kokosovog ulja (otopljenog)
100 g grčkog jogurta ili biljnog jogurta
1 jaje
1 kašičica praška za pecivo (bez glutena)
1 kašičica vanilije
4 kašike Sweet Stevia (ili po ukusu)
Orahove polovine za punjenje ili dekoraciju (po želji)
Za agdu (šerbet)
400 ml vode
4 kašike Sweet Stevia (ili po ukusu)
2 kriške limuna ili 1 kašika limunovog soka
Priprema
Prvo pripremite agdu (šerbet), jer joj treba vremena da se prohladi.
U šerpi pomiješajte 400 ml vode, 4 kašike stevije (Sweet Stevia, ili po ukusu) i nekoliko kriški limuna ili kašiku limunovog soka.
Zagrijte smjesu dok ne provri, zatim smanjite vatru i pustite da lagano kuha 5 do 7 minuta. Nakon kuhanja, ostavite agdu da se ohladi do mlakog – tako će se najbolje upiti u vruće hurmašice.
Idealan obrok za vruće ljetne dane: Uz ovaj recept napravite savršenu grčku salatu
U većoj posudi umutite jedno jaje, 100 g otopljenog maslaca (ili kokosovog ulja) i 100 g grčkog ili biljnog jogurta. Dodajte steviju i vaniliju, pa sve dobro izmiješajte.
U drugoj posudi pomiješajte 250 g bezglutenskog brašna s jednom kašičicom praška za pecivo. Postepeno dodajte suhe sastojke u mokru smjesu i zamijesite mekano tijesto. Ako vam djeluje previše suho, slobodno dodajte još malo jogurta ili vode dok ne dobijete glatku i podatnu teksturu.
Od tijesta oblikujte male ovalne hurmašice, a po želji u svaku možete staviti komadić oraha. Redajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta, dok lijepo ne porumene.
Kada su hurmašice gotove, odmah ih vruće prelijte mlakom agdom. Pokrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite da upiju šerbet i potpuno se ohlade – idealno preko noći, kako bi bile još sočnije.
Za dodatnu aromu, u tijesto možete dodati i prstohvat cimeta, ili čak malo naribane limunove kore u agdu. A ako koristite težu bezglutensku mješavinu, preporučuje se da dodate malo više masnoće ili jogurta kako bi tijesto ostalo mekano i rahlo.
Ove hurmašice su dokaz da tradicionalni deserti mogu biti prilagođeni modernim prehrambenim potrebama – i dalje ukusni, a znatno zdraviji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.