Tikvica je povrtna kraljica: Ovo su načini na koji možete spremati ovo nevjerovatno povrće

1
Radiosarajevo.ba
Tikvica je povrtna kraljica: Ovo su načini na koji možete spremati ovo nevjerovatno povrće
FOTO: Coolinarika / Pohovane tikvice

Tikvice su jedna od najkorištenijih namirnica u većini kuhinja tokom proljeća i ljeta. Svi ih vole jer su lagane, idealne za tople dane.

Odlične su za probavu jer sadrže vlakna, ali i antioksidanse koji su dobri za rad srca, štitnjače i prostate. Zbog magnezija i fosfora kojima obiluju, pomažu u očuvanju čvrstih kostiju. Osim što je zdrava i ukusna, tikvica je i cjenovno vrlo dostupna, a odlično se slaže s većinom drugih namirnica, tako da u ovoj povrtnoj kraljici možete uživati svaki dan. Evo nekoliko prijedloga kako je iskoristiti.

Juhe

Ukusnu i hranjivu juhu od tikvica možete pripremiti za 20-ak minuta. Na puteru popržite glavicu luka, nakon nekoliko minuta dodajte na kockice narezane tikvice, kratko pirjajte te zalijte vodom. Nakon što voda provri, lagano miješajte još nekoliko minuta, a nakon toga maknite s vatre i usitnite tikvice štapnim mikserom. Vratite još kratko na vatru, začinite po želji, a u juhu možete dodati i vrhnje za kuhanje ili kiselo vrhnje.

Novo ubistvo u Sarajevu: Tijelo žene pronađeno u stanu, uhapšene tri osobe

Novo ubistvo u Sarajevu: Tijelo žene pronađeno u stanu, uhapšene tri osobe

Salate

Iako većina recepata podrazumijeva termičku obradu tikvica, dok su mlade, moguće ih je koristiti kao dodatak različitim svježim salatama. Naribajte ih na tanke ploške i pomiješajte sa svježim paradajzom, lukom, paprikom te začinite octom ili limunom, uz dodatak malo maslinova ulja i soli. Ako želite bogatiju salatu, možete dodati i kukuruz te feta sir.

Ukiseljene tikvice

Želite li u tikvicama uživati i nakon što im prođe sezona, možete ih zamrznuti, ali i ukiseliti. Za zimnicu se spremaju kao i većina drugog povrća. Narežite ih na tanke ploške, a u međuvremenu na vatri zagrijte vodu i ocat u omjeru 3:1.

U vodu dodajte malo soli i kopra, a nakon što proključa, ostavite nekoliko minuta da se prohladi. Tikvice slažite u zagrijane staklenke i zalijte tekućinom za kiseljenje. Čvrsto poklopite.

Tikvice iz rerne

S obzirom da pristaju uz većinu namirnica, iz pećnice svaki dan možete vaditi drugo jelo s tikvicama. Jedan dan to mogu biti lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rižom, drugi dan lazanje od tikvica, treći dan čips, četvrti zapečena tjestenina sa sirom i tikvicama. Dajte mašti na volju!

Tikvice na tavi 

I kad je riječ o pripremi tikvica na tavi, mogućnosti su neograničene. Osim vrlo popularnih pohanih tikvica, na tavi možete ispeći i popečke od tikvica, u kombinaciji s ječmom, krompirom ili nekim drugim povrćem. Tava je idealna i za pripremu hranjivih omleta koje možete obogatiti upravo omiljenim zelenim povrćem, piše Večernji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije