Jedu vam se tikvice? Ovo su načini kako pravilno čuvati ovo ukusno povrće

0
Radiosarajevo.ba
Jedu vam se tikvice? Ovo su načini kako pravilno čuvati ovo ukusno povrće
Foto: Unsplash / Frižider, ilustracija

Tikvice su najsvestranije povrće jer ih doista možemo pripremiti na bezbroj načina.

Odlične su u supama i varivima, na roštilju ili tavi, možemo ih puniti, ubaciti ih u salate, pretvoriti ih u zdrave rezance i ubaciti u umak…

Ako ste kupili previše tikvica, možda ste se zapitali kako ih skladištiti da traju što duže i da ih ne morate baciti. U nastavku možete provjeriti koliko dugo mogu stajati izvan frižidera, koliko u frižideru te kako ih pravilno smrznuti.

Bećirović s najvišim zvaničnicima State Departmenta: Iz SAD-a stigla jasna poruka za bh. političare

Bećirović s najvišim zvaničnicima State Departmenta: Iz SAD-a stigla jasna poruka za bh. političare

Kako čuvati tikvice izvan frižidera?

Ako tikvice planirate iskoristiti u prvih pet dana, možete ih čuvati izvan frižidera, na sobnoj temperaturi. Važno je da prostorija u kojoj ih čuvate bude nešto hladnija, suha i tamna, a ostava ili kuhinjski ormarić su najbolja opcija.

Treba paziti da tikvice nisu izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti ili vlazi jer takvi uvjeti mogu ubrzati propadanje.

Kupujte male do srednje tikvice, jer su one veće kašastije i brže propadaju. Još jedan od ključnih savjeta jest da tikvice ne operete odmah, jer se zbog doticaja s vodom također mogu brže pokvariti.

Koliko dugo čuvati tikvice u frižideru?

Tikvice u frižideru možete čuvati oko 10 dana. Stavite ih papirnatu vrećicu, najbolje u ladicu za povrće. Također je vrlo važno da ih ne operete prije nego što ih stavite u frižider, jer ćete tako potaknuti truljenje.

Važno je da tikvice u frižideru dišu, stoga imajte na umu da je jedan kraj vrećice otvoren. Ako ih skladištite u plastičnim vrećicama, napravite malene rupice kako biste im osigurali dobru ventilaciju.

Kako smrznuti tikvice?

Ako imate veliku količinu tikvica i želite ih sačuvati za duže razdoblje, možete ih smrznuti. Prije smrzavanja, tikvice je najbolje narezati na kriške ili kockice, blanširati ih kratko (minutu) u kipućoj vodi, zatim brzo ohladiti u ledenoj vodi, osušiti i staviti u vrećice za zamrzavanje. Na ovaj način mogu trajati nekoliko mjeseci, piše Zadovoljna.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije